Suriyeli Bakan Muallim: Diyaloğa hazırız

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "ellerinde silah olsa bile", herkesle diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Moskova'da Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile buluşan Muallim, Suriye'de iki yıldır silahlı mücadele yürüten muhalif grupların 30 civarında ülke tarafından desteklendiğini öne sürdü.

İnterfaks ajansının haberine göre, Muallim, Suriye'de rejim güçleriyle silahlı çatışmalara giren gruplardan El Nusra Cephesi'nin 28 ülkeden militanlara çağrı yaptığını iddia etti.

El Kaide'nin bir kolu olduğu söylenen grubun Çeçen militanları da barındırdığını söyleyen Muallim, şam hükümetinin "teröristlerle mücadele ederken, Suriye'deki krize barışçıl bir çözüm için de çaba göstereceğini" dile getirdi.

Muallim, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 6 Ocak'ta yaptığı konuşmada "barışçıl çözüme" vurgu yaptığını dile getirerek şöyle konuştu: "elinde silah tutanlar dahil, isteyen herkesle diyaloğa hazırız. Çünkü reformların kan dökerek değil diyalog yoluyla gerçekleşeceğine inanıyoruz."

Suriyeli bakan ayrıca, Rus yetkililere Suriye'deki krize barışçıl çözüm arayışındaki desteğinden dolayı Rusya'ya teşekkür etti.

Birleşmiş Milletler'in yaptığı tahmine göre, Suriye'de muhalif militanlarla rejim güçleri arasında Mart 2011'den bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 70 bin kişi öldü.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130225_muallim_lavrov.shtml