Suudi Arabistan'da dev metro projesi

Suudi Arabistan, başkent Riyad'ın ilk metrosu için dev ihaleyi üç uluslararası konsorsiyuma verdi. Alman Siemens şirketinin de dahil olduğu dev proje, 22,5 milyar dolara mal olacak.

Suudi Arabistan, başkent Riyad'a ilk metro sistemini kuruyor. 176 kilometre uzunluğunda olması planlanan metro sistemi 22,5 milyar dolara mal olacak. Altı milyon nüfuslu Riyad kentindeki metro sisteminde altı hat yer alacak. Riyad Belediye Başkanı Prens Halid bin Bandar, kentin nüfusunun önümüzdeki on yıl içinde 8.5 milyona yükselmesinin beklendiğini belirterek, projenin önemine dikkat çekti.

Yapımı Amerikan Bechtel şirketi öncülüğündeki, Siemens şirketinin de dahil olduğu konsorsiyuma verilen ilk iki metro hattı 9 milyar 450 milyon dolara mal olacak. İspanyol FCC şirketi öncülüğündeki, Fransız, Güney Kore ve Hollandalı firmaların da dahil olduğu ikinci konsorsiyum ise diğer üç metro hattını 7 milyar 880 milyon dolara inşa edecek. Bir diğer hattın ihalesi ise 5 milyar 210 milyon dolara İtalyan Ansaldo şirketinin öncülüğündeki üçüncü konsorsiyuma verildi.

Yer altında güneş enerjisi

Metro inşaatının 2014 yılının ilk çeyreğinde başlayıp 56 ay sürmesi bekleniyor. Prens Halid, ileride metronun yüzde 20 oranında güneş enerjisi ile çalışacağını ve bu sayede çevre kirliliği ve trafik sıkışıklığına da çare olmasını beklediklerini belirtti. Metro istasyonlarına otobüs seferleri düzenlenmesi için de bini aşkın otobüs siparişi verileceği açıklandı.

Kadınlar binebilecek mi?

Kadınların metroya tek başlarına binip binemeyecekleri ise henüz bilinmiyor. Suudi Arabistan'da kadınların yalnız başlarına otomobil kullanması ya da ulaşım araçlarına binmesi yasak.

Petrol zengini ülke şu sıralar altyapısına yaptığı milyarlık yatırımlarla dikkat çekiyor. Mekke ve Cidde'de de milyarlarca dolarlık yatırımla metro sistemi kurulması planlanıyor. Suudi Arabistan ayrıca 2012 yılında Cidde, Mekke ve Medine arasında hızlı tren projesi için bir İspanyol konsorsiyumla 2012 yılında 8 milyar 220 milyon dolarlık anlaşma imzalamıştı.