Talat'tan "Oy Verin" Çağrısı

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, erken genel seçimlere katılarak oy vermenin önemli olduğunu, aksi halde kendi kendini yönetme arzusunun temelsiz kalacağını söyledi.

Oy vermenin gereksiz olduğu yönündeki yaklaşımları eleştiren Talat, seçimlerde halkın iradesini ortaya koymasının önemli olduğunu kaydetti.

İkinci Cumhurbaşkanı Talat’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre Talat, katıldığı bir televizyon programında çeşitli konuları değerlendirdi.

Talat, ülkede ilk kez kadın bir Başbakanın görevde olmasının önemli olduğunu söyledi.

“SOL GÖMLEKLİ SAĞ YAKLAŞIMLARDIR”

Talat, sol eğilimli bazı partilerin, oy vermenin gereksiz olduğu yönünde iddialarda bulunduğunu söyleyerek, eleştiri yaptı.

Talat, “Bunlar sol gömlekli sağ yaklaşımlardır. Bu kesimler sağ siyasetle birlikte bizim demokrasimize kuşku taşır ve buradaki her yanlışın Türkiye’ye ait olduğunu iddia ederek siyasi hayatımızı gereksizleştirir. Bilindiği gibi dünya yuvarlaktır ve ne kadar sola gidilirse, sağa yaklaşılır. İşte bizdeki sol gömleklilerle sağ siyasetin özdeşleşmesi de buna benzer” dedi.

“TALİMATI ANASTASİADİS VERECEK”

Talat, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yürütülen görüşmelerde Rum tarafından görüşmecinin kim olduğunun önemli olmadığını, görüşmecinin nasıl tavır takınacağının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in talimatları ile belirleneceğini söyledi.

Talat, Anastasiades’in çizeceği çerçevenin önemli olacağını kaydetti.

Talat, iki liderin geçtiğimiz günlerde yemekli bir toplantıda buluşmasının amacının ‘BM’nin görüşmelerin bitmediği yolunda dünyaya mesaj vermek istemesi’ olduğunu söyledi.

“RUM MEDYAYISINI ELEŞTİRDİ”

Müzakere sürecinin Ekim’de başlayabileceğini söyleyen Talat, Rum basınının savaş kışkırtıcılığı yaptığına işaret ederek “Güneyde genel olarak barış düşmanı bir medya var. Bu bağlamda Downer’in istenmeyen adam ilan edilmesine şaşırmamak gerekir” diye konuştu.

“HALKA RAĞMEN BİRŞEY YAPILAMAZ”

İstanbul’daki Gezi Parkı olaylarını değerlendiren Talat, “Halka rağmen bir şey yapılamayacağı bir kez daha net olarak ortaya çıktı, şiddet uygulanması ise son derece üzücü” dedi.

Avrupa Parlamentosu gibi uluslararası alandan gelen eleştirel görüşlerin reddedilmesinin doğru olmadığını belirten Talat, dünyanın değiştiğini, demokrasi ve insan hakları ile ilgili hususlarda sınırların öneminin ortadan kalktığını söyledi.

Talat, bu konuda sağduyunun egemen olmasını, Türkiye’nin yıllardır hasret kaldığı iç barışın başarılmasını diledi.

“ÇÖZÜM İSTEMEYENLERE KATKI SAĞLIYOR”

Rumların Türkiye ile görüşmek istedikleri yolunda görüşler bulunduğunu söyleyen Talat, bunu “kışkırtıcı” olarak değerlendirdi.

Talat şöyle devam etti:

“Bu yaklaşım çözüm istemeyenlere katkı sağlıyor, çözüm isteyenler için bu kabul edilemez kışkırtıcı bir yaklaşım. Kıbrıs sorunu Türk ordusunun Kıbrıs’ta bulunuşundan kaynaklanmıyor, tersine Türk ordusunun adadaki varlığı Kıbrıs sorunundan kaynaklanıyor”

Talat, “Kıbrıs sorunu adadaki taraflar arasında görüşülüp çözülecek. Rum tarafı hayal dünyasını gerçek gibi göstermeye çalışmasın” dedi.

“SANDIĞA YANSITILACAK İRADE KIBRIS SORUNUNU DA ETKİLEYECEK”

Talat, seçimde oy kullanacaklara da seslenerek, partilerin programlarına bakmaları ve bugüne kadar yaşananları gözden geçirerek iradelerini sandığa yansıtmalarını istedi.

Oy kullanmamanın şikayetçi olunan yapıya destek olacağını söyleyen Talat, sandığa yansıtılacak iradenin Kıbrıs sorununu da etkileyeceğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının çözüm vizyonuna sahip, çözüm için çalışır olması gerektiğini söyleyen Talat, bu çerçevede oyların çözüm yönünde kullanılmasını istedi.