Times: Varlıklı Türkler AB'yi istemiyor

Times gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Ankara’nın ileride AB üyesi olabileceğine dair sözlerine atıfta bulunup bazı Türklerin bu açıklamaya sevindiğini ama ‘birçoğunun da umursamadığını’ yazıyor.

Fransa'nın geçmişte açılışını engellediği beş fasıldan birine olan vetosunu kaldırdığını hatırlatan gazete, AB’ye yönelik bu yaklaşımın nedeni olarak, Türkiye’nin bölgesel ve ekonomik gücünün artmasını gösteriyor.

Makalede, Türkiye ekonomisinin 2010 ve 2011 yıllarında yaklaşık yüzde 10 büyüdüğü ve geçen yıl bu oranın yüzde 4 civarında kalarak istikrarlı bir seyir izlediği ifade ediliyor.

Gazeteye göre, refah seviyesinin yükselmesi "Türkleri Avrupa’ya yaklaştırmadı."

Anket sonuçlarını da sayfalarına yansıtan Times, müzakerelerin başladığı 2005 yılında halkın yüzde 70’inin AB üyeliğini desteklediğini, geçen hafta yapılan bir ankette ise bu oranın % 50’ye düştüğünü yazıyor.

Avrupa’da Türkiye karşıtı söylemin arttığına dikkat geçen gazete şu ifadeleri kullanıyor:

“Avrupa liderlerinin Türkiye karşıtı olduğu algısı ve Türk liderlerin de Avrupa karşıtı söylemleri, halkın şevkini kırdı.”

Gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen ay bir televizyon kanalında, ‘Avrupa’nın Türkiye’yi unutmak istediğine’ dair sözlerini de paylaşıyor.

Times’a konuşan AB ilişkileri uzmanı Cengiz Aktar, "Türkiye üyelik müzakerelerine başladığında AB'nin üst makamlarının aklında yine Doğu Avrupa'dakiler gibi yoksul bir ülkeyle uğraşacakları endişesi vardı. Ama şimdi aynı makamlardakiler Türkiye'yi artık bir mesuliyetten daha çok bir servet olarak görüyor" diyor.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130228_times_ab_turkiye.shtml