"Tümerkan'ı Görevden Alın"

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nda sıkıntılar yaşandığını, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini kaydetti. Cemiyet Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, BRTK Müdürü Mete Tümerkan’ın objektif olmadığı, personele tehdit ve baskı uyguladığı da ileri sürülerek, görevden alınması istendi.

Açıklamada, hükümetin, BRTK yasasının geçirilerek çalışan ve toplam çalışanların yüzde 75'ini oluşturan personelin kadrolanacağı sözünü yerine getirmediği, bunun çalışan personel arasında büyük tepki yarattığı belirtildi.

UBP Kurultayı'nın ardından nisan ayında Kurum Müdürü olarak atanan Mete Tümerkan'ın göreve gelir gelmez Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti'ne karşı düşmanca bir tutum sergilemeye başladığı, Cemiyeti Başkanlığından istifasından sonra mali konularda sıkıntılar olduğunu açıklayan Cemiyet Yönetim Kurulu'na karşı cephe aldığı iddia edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Tümerkan, Asbaşkan ve Yönetim Kurulu üyesi Ali Hançerli'yi kurumun en eski personellerinden birisi olmasına rağmen yenilenmesi için büyük şahsi gayret sarf ettiği BRTK TV Arşiv Sorumluluğu'ndan sebep göstermeksizin almıştır. Tümerkan ayrıca 1976 yılından bu yana BRTK'da çalışan ve Haber Bölümü'nün tek atanmış amiri olan ( Yabancı Diller Haber Bölümü) Huriye Dimililer'i de Koordinatör Yardımcısı Haber görevinden alarak, yerine yasalara ve teamüllere aykırı bir görevlendirme yapmıştır.”

Tümerkan'ın zaman zaman kendine yakın olmadığını düşündüğü personele baskı uyguladığı, tehditlerde bulunduğu, yaptığı tüm görevlendirmelerde Basın-Sen ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği üyelerine ağırlık verdiği iddia edilen açıklamada, hedefin Bay-Sen'i yetkili sendika konumundan uzaklaştırmak olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, “Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti olarak Mete Tümerkan'ı, tarafsız bir seçim hükümeti kurulması ve ardından tarafsız-baskısız-demokratik bir ortamda seçime gidilmesi söz konusu olan bu kritik günlerde sağduyuya davet ediyor, yaptığı baskıların ve bundan sonra yapacağı her şeyin takipçisi olduğumuzu vurguluyoruz” denildi.

Açıklamada, Tümerkan da, “haksız şekilde, intikamcı bir zihniyetle ve hiçbir etik kuralla bağdaşmayacak şekilde görevden aldığı 30 yıllık deneyime sahip kıdemli personeli görevlerine iade etmeye” davet edildi.

Cemiyet, kurulacak yeni hükümeti, BRTK'nın tüm partilere eşit mesafede, tarafsız bir yayın yapması ve baskısız-demokratik bir seçim yaşanması için kurum yönetiminde gerekli değişikleri acilen yapmaya davet etti.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bilinmelidir ki, güvensizlik oyu ile düşürülen hükümetin, seçimlerde yandaş yayınlar yaptırtmak amacıyla, partizanca bir zihniyetle, son dakika atamış olduğu, bir gazetede çalışmaya devam eden, kendisine ait internet sitesinde taraflı yayınlar yapan ve BRTK haber merkezine gelen haberleri daha yayına girmeden önce kendi internet sitesinde yayına sokan Mete Tümerkan'ın yönetimindeki bir BRTK ile seçime gidilmesi halinde, bu kurumun tüm partilere eşit mesafede ve tarafsız yayın yapması söz konusu olmayacaktır”

Tümerkan'ın, düşürülen hükümeti oluşturan partinin reklamını yapacağının açık olduğu savunulan açıklamada, “Adil-demokratik-tarafsız bir seçim ortamının oluşturulması ve devlet televizyonunun tüm partilere eşit mesafede yayın yapması için partizanlığın, kindarlığın, baskının ve tarafgirliğin simgesi haline gelen Mete Tümerkan'ın görevden alınması şarttır” denildi.

Açıklamada, seçime katılacak partilerden de BRTK Yasası'nı geçirmeyi programlarına almaları ve Meclis’ten geçirmeleri istendi.