Türkiye Rumlara Tepki Gösterdi

Güney Kıbrıs 'ın sözde münhasır ekonomik bölgesinde 12’inci parsel olarak adlandırılan sahada, hidrokarbon kaynaklarının araştırılmasına yönelik ikinci sondaj çalışmalarının başlamasına, Türkiye bir açıklama ile tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Bu faaliyet, Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı eden ve Ada’nın tek sahibi gibi davranan Rum tarafının, bölgedeki sorumsuz, tahripkar ve tek yanlı adımlarının devamı niteliğindedir.” denildi.

TC Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, konu ile ilgili KKTC Dışişleri Bakanlığınca 13 Haziran 2013'te yapılan açıklamaya destek verildiği belirtildi. GKRY’nin yaptığı aramanın, Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı eden bir anlayış olduğu ifade edilen açıklamada, “Ada’nın tek sahibi gibi davranan Rum tarafının bölgedeki sorumsuz, tahripkar ve tek yanlı adımlarının devamı niteliğindedir. Rumların Ada’nın güneyindeki doğal kaynaklar üzerinde tek yanlı tasarrufta bulunmaya devam etmeleri, Kıbrıs Türkleriyle yeniden ortaklık kurma iradelerinin maalesef bulunmadığını göstermektedir. 50 yıldır süren Kıbrıs sorununun daha fazla devam etmesine müsaade edemeyiz. Şayet Rum tarafının öncelikli tercihi bu kaynaklar üzerinde tek başına söz sahibi olabilmekse, 23 Mart 2013 tarihindeki açıklamamızda belirtildiği gibi iki devletli bir çözümün müzakeresi de mümkündür.” denildi.

Açıklamada, Kıbrıslı Rumların söz konusu tek yanlı faaliyetlerine karşılık, Kıbrıs Türk tarafınca Ada’nın doğal kaynaklarının hakça paylaşımı için yapılan somut işbirliği çağrılarının bugüne kadar karşılık bulmadığı hatırlatıldı. Kıbrıs Türk tarafının Ada’nın etrafındaki doğal kaynakların tamamı üzerindeki eşit ve ayrılmaz haklarının korunması için yürüteceği faaliyetlerin desteklenmeye devam edileceği kaydedilen açıklamada, bu bağlamda Ada’nın güneyinde KKTC’nin TPAO şirketine verdiği ruhsat alanlarındaki sismik çalışmaların tamamlanması ve sondaj aşamasına geçilmesi için Türkiye’nin gereken desteği sağlayacağı vurgulandı.