TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyal alındı

TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden dün gece başarılı şekilde fırlatılan TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 8.30'da Avustralya'nın Gnangara yer istasyonundan alındığını bildirdi.

Bakan Elvan, konuyla ilgili olarakyaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzaydaki 5. uydusu TÜRKSAT 4A'nın fırlatılmadan 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi. Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Elvan, "Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M'den başarıyla ayrılması, uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. Roketten ayrılmasının ardından panellerini açan uydu, güneşten aldığı ışığı elektrik enerjisine dönüştürerek, çalışmaya başladı" diye konuştu.

MALİYETİ 1.2 MİLYAR TL

TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 8.30'da Avustralya'nın Gnangara yer istasyonundan alındığını anlatan Elvan, "Türkiyemizin geleceğine büyük yatırım yapıyoruz. İki uydumuzun bize toplam maliyeti 1,2 milyar lira" diye konuştu. Elvan, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada istasyonlarından kontrol edilen uydunun, 24 Şubat'ta 50 derece doğu boylamına yerleştirileceğini ve “Uydu Yayın Performansı Testleri”nin yapılacağını söyledi.

GÖLBAŞI YÖNETECEK

Bakan Elvan, "Bir süre 50 derece doğu boylamında kalacak olan TÜRKSAT 4A, daha sonra Gölbaşı Kontrol İstasyonundan gönderilecek komutlarla 42 derece doğu boylamına yerleşmek üzere hareket edecek. Uydunun, 1 hafta sürecek olan bu yolculuğunun ardından 42 derece doğu boylamına yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlaması planlanıyor" diye konuştu. Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrünün 30 yıldan fazla olacağını bildiren Elvan, TÜRKSAT 4A uydusundan yayın yapmak isteyen çok sayıda kuruluş olduğunu da sözlerine ekledi.

(Hürriyet)