Uluslararası “R4BIA Platformu” kuruldu

Mısır’da darbe sonrası yaşanan katliama tepki olarak tüm dünyaya yayılan “R4BIA işareti” uluslararası platforma dönüştü.

TRABZON

Türkiye’de " R4BIA Platformu"nun kurulmasına öncülük eden gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, "Şimdi X yada Y kuşağı değil,R4bia kuşağı olarak artık üniversiteye başlayan gençler tarihin ve bugünün bilgisine sahip olarak geleceği adalet ve barıştan yana katılımcı, çoğulcu, şeffaf ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletini gerçekleştirmek için kendi aralarında bir platformda buluşmuş olacaklar" dedi.

Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 16 Eylül Pazartesi günü saat 11.00'de gerçekleştirecekleri toplantı ile platformun tanıtımının yapılacağını belirterek, platforma tüm dünyadan insanların katılarak yeni bir dünya için katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Platformun altyapısında Twitter ile Facebook gibi sosyal ağların bulunduğunu, gerçekleştirilecek organize faaliyetlerde insanlara buradan bilgi akışının sağlanacağını anlatan Dilipak, "R4bia platformu bütün dünyada sivil toplum örgütleri, basın, gönüllüler ve sanatçıların katılımıyla buluşacak. Yeni bir dünya sloganı ile yeni bir dünyayı nasıl inşa etmemiz gerektiğini bunun bilim, sanat, felsefe, siyaset ve sosyal ahlakı nasıl olmalı, uluslararası düzen nasıl örgütlenmeli bunu tartışacakları bir platform olacak" ifadelerini kullandı.

Platforma katılanların aynı zamanda fikir ve projelerini de paylaşabileceğini vurgulayan Dilipak, şöyle devam etti:

"Her ülke kendi içerisinde bir platform oluşturacak ve bütün dünyada birbirine eklenerek gelişecek. Böylece sosyal medya alt yapısı ile birbirlerini haberdar edecekler. 19'ncu yüzyıl sonunda savaş yıllarında kapitalizmin, komünizmin yada faşizmin gölgesinde oluşan kavram ve kurumlarla 21.'nci yüzyılı  açıklamak çok mümkün değil. Şimdi X yada Y kuşağı değil, R4bia kuşağı olarak artık üniversiteye başlayan gençler tarihin ve bugünün bilgisine sahip olarak geleceği adalet ve barıştan yana katılımcı, çoğulcu, şeffaf ve insan haklarına saygılı  bir hukuk devletini gerçekleştirmek için kendi aralarında bir platformda buluşmuş olacaklar."

Çok ilginç eylemler olacak

Dilipak, platformda üye sayısının artmasıyla birlikte çalışmalarınında hızlanacağını ifade ederek, "Üye sayımız 1 milyon kişiye ulaştığı zaman dijital harita üzerinde Tahrir Meydanı'nda herkesin kendi istediği pankartı tanımlayıp kendi istediği resmi koyabileceği sanal bir eylem yapacağız. Böylece 1 milyon kişi Mısır'a gitmeden dünyanın her yerinden bu mitinge katılabilecek. Ayrıca bütün dünyaya yayılacak özgürlüğe adanan konserler düzenlemek istiyoruz. Aynı zamanda öfke değil biraz estetik ve umut taşıyalım istiyoruz. İnşallah birçok ilimizde yakında özgürlüğe adanan şarkılar konserleri yapacağız. Bu anlamda pazartesi günü yeni bir başlangıç olacak" diye konuştu.

R4BIA işaretinin internet ortamında 300 milyon kişi tarafından paylaşıldığına işaret eden Dilipak, "Bu işareti internetten kopyalayarak sosyal ağlardan paylaşan kişi sayısı  300 milyonu geçmiş durumda. Bu çok yüksek bir rakam ve biz bunun ne kadarını platforma entegre edebiliriz, onun çalışmasını  yapıyoruz. Çünkü bu platformda bireylerde kendi özelliklerinden ve bulundukları yerden, yapabilecekleri şeylerden bahsedip üye olarak haritada kendi yaşadıkları şehri işaretleyecekler. Böylece o kişinin bulunduğu yerde bir çalışma olduğu zaman onunla temas kurulacak. Ayrıca bu kişiler kendi önerilerini de paylaşabilecekler. Yani sinerjik ve yeni fikirlere açık, fikir bereketi ortamı oluşturalım istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünyadan katılım

www.rabiaplatform.com sitesinden üç dilde yayın yapacakR4BIA Platformuna, Türkiye’den ve farklı ülkelerden yüzlerce dernek, vakıf, birlik, konfederasyon, dergi, internet sitesi ve medya kuruluşu destek veriyor. Platform koordinatörü Cihangir İşbilir ise şunları söyledi:

“Yeni Bir Dünya” sloganıyla yayına başlattığımız r4biaplatform.com sitemize beklediğimizden çok yoğun bir rağbet söz konusu. Dünyanın her yerinden destek mesajları geliyor. Türkiye’nin yanı sıra onlarca farklı ülkeden kuruluşların yanında bireylerin de üye olabildiği platformda, gönüllülerimizin de desteğiyle ülkemizin yanı sıra dünya genelindeki tüm etkinlik haberleri, görselleri ve videolarına yer vermeyi planlıyoruz. Bunların yanı sıra şimdilik Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde konuyla ilgili makaleler, şarkılar ve videolara da platformda yer vereceğiz.” 

R4BIA Platformu tanıtım toplantısı

Sözcülüğünü gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak’ın, koordinatörlüğünü ise Cihangir İşbilir’in yürüteceği R4BIA Platformunun tanıtım toplantısı, 16 Eylül 2013 Pazartesi günü saat 11.00’de İstanbul Kongre Merkezi Emirgan-1 Salonu’ndaki basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.