Uyuku ve Yemek

Geceleri uyku sıkıntısı çekenler veya daha kaliteli, daha huzurlu bir uyku çekmek isteyenlerin genel sağlıklarına dikkat etmelerinin yanında tüketebilecekleri ve uykularına yardımcı olabilecek yiyecekler de var. Bu besinlerden size bahsetmeden önce akşam yemeklerinizi ne gece acıkacak kadar erken ne de mide dolu yatacak kadar geç yemenizi tavsiye ediyoruz.

Bunun yanında kafein ve tein içeren çay, kahve, enerji içeceği gibi içeceklerden uzak durmanız, alkol, yağlı yemekler tüketmemeniz gerekiyor. Şekerli gıdalar ve tatlılar da enerji vererek uykunuzu bozacakları için uyku öncesinde tavsiye edilmemekteler. Dilerseniz uyumak için ne yemeliyim sorunuza cevaplarımızı vermeye başlayalım.

Yulaf Ezmesi hem beslenmesine ve formuna dikkat edenlerin hem de iyi bir uyku uyumak isteyenlerin bir numaralı tercihidir. Sütle birlikte tüketildiğinde hem acıkmanızı engelleyecek hem de uyumanızı sağlayan melatonin salgılamanıza neden olarak çok daha kolay bir şekilde uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

Bunun yanında süte karşı alerjiniz veya hazımsızlık sorununuz yoksa sizi en iyi uyutacak şeylerden birisi de süttür. Özellikle çocuklar için zengin bir gıda olan ve bedeni rahatlatan sütün hem çocuğunuz hem de sizin için uyku kalitesini arttırdığı aşikar. İçeriğindeki triptofan ve kalsiyum sayesinde bedenin rahatlamasına yardımcı olurken beslenmenize de yardımcı olmaktadır.

Patates püresi fazla miktarda tüketilmediği takdirde uyumanızı sağlayan triptofan hormonunun daha kolay üretilmesini sağlar ve bu da daha derin ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Ayrıca püre yapımında kullanılan sütün de önceki paragrafta bahsettiğimiz gibi uyku üzerinde pozitif etkileri vardır. Yalnız pürenin hazırlanması sırasında baharatlar ve fazla yağ kullanımından kaçınmak gerekmektedir.

Eğer yemek yemek veya herhangi bir şey içmek istemiyor ancak meyveleri seviyorsanız muz sizin için en uygun uyku öncesi gıda olmaktadır. İçerisinde hem melatonin, hem triptofan hem de kas gevşetici niteliğine sahip mineraller bulunduğundan dolayı uyku için en ideal çiğ meyvelerden birisi olmaktadır.

Elbette kaliteli bir uyku çekmenin tek koşulu beslenme değil. Zararlı alışkanlıklar olarak nitelendirilen sigara gibi uyarıcı maddelerin tüketimini yatmadan bir kaç saat önce kesmeniz ve gün içerisinde sürekli hareketsiz kalmaktansa kısa aralıklarla hafif sporlar gerçekleştirmeniz de uykunuzu daha iyi almanıza yardımcı olacaktır.