Yahudiler de oruç tutacak

Yahudiler Kudüs'ten çıkarılışlarının yıl dönümünde bugün oruç tutacak.

Yahudiler, kendi takvimlerine göre Hazreti Süleyman’ın yaptırdığı ilk mabedin Babilliler tarafından 2 bin 600 yıl önce yıkılıp, Yahudileri şu an ki Irak toprakları olan Babil’e sürgüne götürdükleri günün anısına, bu gece sabaha kadar “ağlama duvarında” dua edip, günü Tişa BaEv adını verdikleri oruçla geçirecekler.

Yahudi takvimine göre, Hazreti Süleyman günümüzde Kudüs’teki Mescidi Aksa’nın bulunduğu yerde ilk mabeti inşa etmiş, mabeti yıkan Babil Kralı Nabuketnezar M.Ö. 586'da Yahudileri köle olarak Babil topraklarına sürmüştü. Bu yıl 16 Temmuz'a denk gelen ve Yahudi inancında "en acılı gün" olarak kabul edilen günün anısına, Yahudiler yüz yıllardır her yıl sabaha kadar “ağlama duvarında” dua edip, ertesi günü de Tişa BaEv adını verdikleri oruçla geçiriyor.

Yahudilerin orucu yaklaşık 25 saat sürüyor. Akşam güneş batımıyla başlayan imsak, ertesi gün akşam gökte en az üç tane yıldızın görünmesiyle son buluyor. İnanışlarına göre, bu süre zarfında yemek, içmek, cinsel ilişki, deri elbise giymek ve yağlı krem kullanmak yasak.

Yahudiler, bu dönemde gece vakti Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na yoğun ilgi gösteriyor. Milliyetçi ve dindar kimliğiyle tanınan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve ailesi her yıl olduğu gibi bu sene de Tişa BaEv’i oruçla geçirecekler arasında bulunuyor.

YAHUDİLİKTE DİĞER TİŞA TİŞA BAEV'DE YAŞADIKLARI

Bu tarihte Bek Amiktaş adını verdikleri tapınakları yıkılan Yahudilerin tarihte yine Tişa BaEv'de yaşadıkları felaketler sadece Babil sürgünüyle sınırlı değil.

Yine başka bir Tişa BaEv’de, Babil sürgününden kurtulup gelip tekrar Kudüs’e dönüp ikinci kez mabetlerini inşa eden Yahudilere aynı kaderi, birinci sürgünden tam 650 yıl sonra hem de aynı gün de bu kez de Romalı askerler yaşattı. Romalılar Yahudileri Kudüs’ten sürgün edip ikinci tapınağı bir kez daha yıktılar.

Çok sayıda Yahudi'nin öldürüldüğü I. Haçlı Seferleri de 1096'da Papa II. Urban tarafından bu tarihte başlatıldı.

İngiltere Kralı I. Edward ise 1290'da Yahudileri İngiltere'den kovdu. Yahudiler İngiltere'ye ancak 17. yüzyılda dönebilmeyi başardılar.

Yahudilerin Varşova gettosundan sürülmesi de yine bu güne rastladı.