Yaşlılarda Beslenme Nasıl Olmalı

Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerin en büyük sorunlarından bir tanesi  yaşlı nüfus ve ülkemiz de giderek artan yaşlı nüfustan kaynaklanan problemlere yaklaşmaktadır. Özellikle yaşlılar karşılaşılan sağlık sorunlarının sosyal sigortalar sistemine getirdiği büyük yükler biraz da sağlıklı bir hayat sürmemekten kaynaklanmaktadır. Gençlikte güzelliği korumak için dikkat edilen beslenme düzeni yaşlılıkta da titizlikle hazırlanmalı ve rahatsızlıkların ortaya çıkması bu yolla engellenmelidir.

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin özellikle 60 yaş ve üstü kişilerde sebep olduğu başlıca sağlık sorunları arasında obezite ve şişmanlık, şeker hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları, felç geçirme, kemikler ve kaslarda meydana gelen erime ve diğer hastalıklar bulunmaktadır.

Bu nedenle yaşlıların süt ürünleri, etli gıdalar, sebze ve meyveler ile tahılları iyi bir beslenme düzeni içerisinde tüketmeleri gerekmektedir. Kişiye özel doğru programın oluşturulması ise yaş faktöründen tutun da cinsiyet durumuna ve gün içerisindeki enerji harcamasına göre büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Güne iyi ve sağlıklı bir başlangıç yapılmasını sağlayan kahvaltının yanında bu kriterlere göre belirlenen ideal kilo da korunmalıdır.

Kırmızı et gibi çok miktarda tüketildiğinde çeşitli hastalıklara neden olan etler yerine tavuk, balık gibi etlerin tüketilmesi tercih edilmelidir. Özellikle içeriğinde bol miktarda doymuş yağ barındıran etlerden, margarinlerden ve sıvı yağlardan uzak durulmalı, faydalı yağlar barındıran zeytinyağı gibi malzemeler kullanılarak yemekler pişirilmelidir.

Ayrıca sebze ve meyve tüketimi de yaşlandıkça daha da artan mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için zaruridir. İçerisinde doğal şeker bulunan bu taze ürünlerin hem şeker dengesinin sağlanmasında büyük faydaları vardır hem de içeriklerindeki diğer faydalı maddelerden vücudun faydalanması için düzenli olarak tüketilmeleri gerekir.

Yüksek tansiyon şikayetleri ve bunun sebep olduğu beyin kanaması, kalp krizleri gibi hastalıklardan korunmanın yollarından biri ise hem kavurma et gibi sağlıksız tüketimleri engellemekten hem de yemeklerde kullanılan tuz miktarını oldukça kısıtlamaktan geçer. Yaşlılarda sıvının çok daha fazla kaybedilmesi nedeniyle azaltılan tuz tüketiminin yanında su ise arttırılmalıdır.

Elbette hem yaşlılar hem de gençler için zararlı olan sigara, alkol, çok yüksek çay ve kahve tüketimi gibi herkeste sağlık sorunlarına yol açan maddelerin tüketimi durdurulmalı, durdurulamıyorsa mümkün olduğu kadar sınırlanmalı ve azaltılmalıdır.