Yeni bir balık türü bulundu

Brezilya'da yeni bir kedi balığı türü bulundu.

Güney Amerika'ya özgü, sadece Brezilya'da bulunan zırhlı kedi balığı cinsine mensup Praeiorhina hyptiorchachis adı verilen yeni tür, Zookeys adlı bilimsel dergide bilim dünyasına tanıtıldı.

Praeiorhina hyptiorchachis, vücudunun arka kısmındaki sırt yüzgecine kadar uzanan dikkat çekici kabartılarla zırhlı kedi balığı cinsine ait diğer türlerden ayrılıyor. Boyu sadece 3-3,5 santimetreyi bulan Praeiorhina hyptiorchachis, adını ağızlarındaki tuhaf görünümlü, kedi bıyığını andıran kıllardan alan kedi balıkları, türünün en küçük temsilcileri arasında yeralıyor.

Yeni tür her ne kadar bir süs balığı büyüklüğünde olsa da zırhlı kedi balığı cinsine mensup daha küçük türler de bulunuyor. Örneğin bu cinse ait Aspredinidae ve Trichomycteridae türlerinin boyları erişkinliğe ulaştıklarında bile  sadece 1 santimetreye ulaşabiliyor.

KEDİ BALIKLARI 100 KİLOGRAMA KADAR ÇIKABİLİYOR

Kedi balıkları türünün en büyük türlerinin boylarıysa 2,5 metreyi aşabiliyor ve ağırlıkları da bazen 100 kilogramın üstüne çıkabiliyor. Büyük boydaki kedi balıklarının pek çok türü, balık çiftliklerinde yetiştiriliyor ve  yenilmek üzere avlanıyor olmaları nedeniyle bilimsel öneme sahip bulunuyor. Küçük boydaki kedi balıklarıysa genellikle akvaryumlarda süs balığı olarak besleniyor.