• BIST 9524.59
  • Altın 2530.149
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.6382
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Siber: “halkın beklentisi olan yasaların geçmesi büyük önem taşıyor”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, seçime kadar olan sürede halkın beklediği yasaların Meclis’ten geçmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı
Siber: “halkın beklentisi olan yasaların geçmesi büyük önem taşıyor”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber,  seçime kadar olan sürede halkın beklediği yasaların Meclis’ten geçmesinin  büyük önem taşıdığını vurguladı.

Meclis Başkanı Siber,  yeni hükümet döneminde Meclis’te nisap sorunu yaşanmamasını  ve komitelerin etkin şekilde çalışmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan verilen göre, Meclis Başkanı Sibel Siber  Genç TV’de Siyaset Yemeği isimli programa katılarak soruları yanıtladı.

Yeni hükümet ile ilgili beklentilere değinen  Siber, seçime kadar olan sürecin iyi değerlendirilip halkın beklediği  icraatların yapılmasının önemine vurgu yaptı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Hükümetlerin zaman zaman  Türkiye hükümetleri ile yaşadığı iddia edilen sorunları değerlendiren Siber, ülke olarak Türkiye haricinde devletlerarası bir ilişki olmadığını anımsatarak şunları ifade etti:

“Devletlerarası anlaşmalarda müzakereler olması normaldir. Genelde bu müzakereler, “kazan kazan” anlayışı  ile gerçekleşir. Ama devletler arasındaki herhangi bir anlaşma müzakeresinin kamuoyu önünde bu denli çok tartışılıyor ve konuşuluyor olması doğru değildir kanımca. Bunun da altında yatan yine kendi kurumsal yapımızdaki zafiyet. Yapacağımız anlaşmalara ve sözleşmelere de tam güvenemiyoruz. Bu nedenle devletin yaptığı bazı  anlaşmalar ve sözleşmelerle ilgili geriye dönük endişeler yaşandığını görmekteyiz.

Hükümetler sorun çözmek içindir ama sorun çözülemeyip krize dönmüşse, kriz yönetimi ve iyi bir halkla ilişkiler gerekir. Aşırı ve çok kaynaklı demeçler bilgi kirliliğine yol açar.”

Siyasi partilerin kendi parti meclislerinde, hükümet gündeminde olan kararlarla ilgili tartışma ve görüş alışverişi yapabileceğini ifade eden Siber, ancak bakanlar kurulunda alınmış kararların parti meclislerinin onayından geçtiği algısının yaratılmaması gerektiğini belirtti. Siber,  “Bu algı, siyasete ve demokrasi anlayışına zarar verir” dedi.

“BAŞARI İÇİN EKİP RUHU”

Hükümetlerde başarının ekip ruhu gerektirdiğine vurgu yapan Siber, kendisinin başbakan olarak görev yaptığı 3 aylık geçiş dönemini  hatırlatarak, “Biz geçiş hükümetinde o ruhu yakalamıştık. O hükümette 3 partili  koalisyon mevcuttu. Ama halkımız o dönemdeki bakanlar kurulunda ayrı ayrı partileri değil, tek bir hükümeti gördü. Koalisyon yapıları böyle olmalı. Halk, karşısında ortak ses, tek bir hükümet görmek ister. Böyle olursa başarı yakalanır...” dedi.

Her yeni dönemin şeffaflık, demokrasi ve hesap verebilirlilik açısından daha iyiye doğru seyretmesi gerektiğini ifade eden Siber, siyaseti ve siyasetçiyi şekillendirenin halk olduğunu, dolayısıyla halkın da partizanlığın olmadığı adil bir yönetim istediğini, özellikle dile getirmesi  ve bunu belli etmesi gerektiğini söyledi.

“BİRÇOK SORUNUN TEMELİ PARTİZANLIK”

Bugün yaşanan  bir çok sorunun altında aslında partizanlık yattığını vurgulayan Siber, devletin görevinin, etkin hizmet ile insanların yaşam kalitesi yükseltecek düzenlemeyi yapmak, kurumsallaşmak olduğunu , ancak bunun yılarca gözardı edildiğini kaydetti.

“YÖNETİM ZAFİYETİ HALKTA GÜVENSİZLİK YARATIYOR”

“Tepede, yani yöneticilerde bir yönetim zaafiyeti olursa bu durum halka güven zaafiyeti şeklinde yansır” diyen Siber, sonraki süreçte ne kadar güzel işler yapılırsa yapılsın, güven zedelenmişse algının olumluya dönmesinin zor olduğunu belirtti.

Meclis’in aynı zamanda siyasetin   vitrini olduğunu ifade eden Siber “Ama zaman zaman o vitrinde izlenen boş koltukların halkımızı rahatsız ettiğinin farkındayım; fakat verimlilik ölçüsü de yalnızca bu değil” dedi.

Meclis’in verimliliğini belirleyenin komitelerin çalışması olduğuna dikkati çeken Siber, geçtiğimiz yasama döneminde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yıllardır bekleyen çok önemli yasaların geçtiğini anımsattı.

Her geçen yasanın bir sonraki döneme pozitif bir şekilde yansıdığını vurgulayan Siber “Geçmişin kötü örneğini almak yerine, bugün iyi bir şey yapalım ki geleceğe iyi örnek olsun” ifadesini kullandı.

“ADALETLİ VATANDAŞLIK”

Vatandaşlıklar konusuna da değinen Başkan Siber, 20 yıldan fazla ülkede yaşayan insanlar olduğunu ve halen daha vatandaş olamadıklarını belirterek, bunun yanında geçmiş dönemlerde adaya hiç gelmemiş ya da birkaç ay ülkede yaşamış bazı kişilerin vatandaş yapıldığını anımsattı. Siber şöyle devam etti:

“İnsanlar, haksızlığa ve adaletsizliğe itiraz eder. İnsanların tek istediği vatandaşlıkta da adalet mekanizmasının çalışmasıdır. Kişi yasaların var olduğuna ve iyi işlediğine,  hak ve adaletin iyi işlediğine inandığı sürece güven duyar, yasal çerçevede sırasını bekler. X parti hükümete geldiği zaman vatandaş yapmayacak ama Y parti hükümette olduğu zaman vatandaş yapacak zihniyeti gelişmemiş ülkelerde olur. Kurumsallaşmamış ülkelerde yaşanan sorundur bunlar. Eğer biz yasa ve hukuk devletiysek hükümet değişikliğine göre hak elde etme beklenmez, bu tür şeyler hükümetlere göre şekillenmez”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler