• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 34 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 35 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Sol Hareket: Federasyon tek çıkış yolu

Sol Hareket adına yazılı açıklamada bulunan Abdullah Korkmazhan, BM Genel Sekrteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporunu değerlendirdi.
Sol Hareket: Federasyon tek çıkış yolu

Guterres kapsamlı çözümün aciliyetine vurgu yapıyor!

Sol Hareket adına yazılı açıklamada bulunan Abdullah Korkmazhan, BM Genel Sekrteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporunu değerlendirdi.

Genel Sekreterin raporunda statükonun sürdürülemez olduğuna ve kapsamlı çözümün aciliyetine vurgu yaptığının altını çizen Korkmazhan, “Crans Montana zirvesinin ardından geçen 15 ayın sonunda tarafların Genel Sekreteri müzakerelerin yeniden başlaması konusunda ikna edemediği ve hazır olmadıkları raporda ifade edilmektedir. Dolayısı ile Genel Seketer taraflara ek bir süre veriyor. Özel temsilcisini yeniden Kıbrıs’a gönderiyor ve tarafların yeni müzakere sürecine nasıl ve ne zaman başlamak istediklerini kararlaştırmalarını istiyor” dedi.

Müzakerelerin yeniden başlaması için çalışmalarını tamamlamaları için taraflara ek süre veren Genel Sekreterin, ayrıca taraflardan hızlı hareket etmelerini talep ettiğini vurgulayan Korkmazhan, yeni müzakere sürecinin somut hedefe yönelik olması gerektiğini yani çözümle sonuçlanması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

Federasyon tek çıkış yoludur!

BM Genel Sekreterinin, Guterres çerçevesi ve bu çerçeve temelinde ortaya konan 6 başlıktaki görüşlere ek olarak yeni fikirlere de açık olduğunu ifade ettiğini kaydeden Korkmazhan, “Bunu, Guterres Çerçevesi ve federal çözümün ortadan kalkacağı, iki devletli veya konfederasyon temelinde yeni bir çözüm zemininin aranacağı yönünde okumak hatalıdır. Guterres Çerçevesi olduğu yerdedir. Tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olan siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federal Kıbrıs zemini olduğu yerdedir ve BM Güvenlik Konseyincede karar altına alınmıştır. Genel Sekreter esas olarak çizdiği çerçevenin yanında yeni fikirlere de açık olduğunu ifade etmektedir” dedi.

Her iki lidere düşün görev ve sorumluluğun Genel Sekreterin talepleri doğrultusunda müzakerelere yeniden başlamak için ortaya güçlü bir irade koymak olduğunun altını çizen Korkmazhan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya çağrıda bulunarak daha önce ortaya koyduğu “Guterres çerçevesini stratejik bir paket anlaşma ilan edelim” yönündeki tutumunu koruması ve bu yönde ısrarlı olmaya devam etmesini istedi.

Son günlerde gevşek federasyon, konfederasyon ve iki devletli çözüm gibi boş tartışmaları alevlendirenlerin tüm amacının Guterres Çerçevesinden kurtulmak ve yeni müzakere sürecini havaya uçurmak olduğunu ifade eden Korkmazhan, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, tüm Kıbrıslılar için tek çıkış yolunun müzakerelerin Guterres Çerçevesi temelinde biran önce başlaması ve kapsamlı federal çözüme ulaşılması olduğunun altını çizdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler