• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

SON DAKİKA: 5 GÜVEN YARATICI ÖNLEM AÇIKLANDI

Liderler görüşmesi tamamlandı, toplam 5 karar üretildi
SON DAKİKA: 5 GÜVEN YARATICI ÖNLEM AÇIKLANDI

Kıbrıs Sorunu'na çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ara bölgede bugün ikinci kez görüşme gerçekleşti. Ara bölgede saat 09.40’da başlayan görüşmeye yaklaşık 4.5 saat sürdü. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de toplantıya katıldı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide toplantı ile ilgili 5 karar üretildiğini kaydetti.  Üretilen kararlar şu şekilde sıralandı;

1- Lefke Aplıç ve Mağusa Derinya kapısının açılması,

2- Elektrik konusunda ortak şebeke kurulması,

3 - Mobil telefonların tek ağ şekline dönüşmesi.

4 -  Radyo frekansları çakışmaları konusunda ortak çalışma yürütülmesi

5 - Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışma

 

Liderler geçtiğimiz hafta sonu Lefkoşa’nın iki tarafını birlikte gezerek sosyal etkinlikte bir araya gelmiş, bugün yapılacak görüşmeye detay hazırlık olarak dün iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ara bölgede bir görüşme yapmıştı.

 

 

5 MADDELİK AÇILIM PAKETİ...

Eide, liderlerin ortak vizyonu olan birleşik federal bir Kıbrıs hedefi yönünde adım attıklarını kaydederek, yapıcı görüşmelerinde Kıbrıs sorununun merkezine yönelik özlü konuları ele aldıklarını bildirdi.

Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 kez bir araya geldiklerini ve yoğun çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin bugünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı.

Eide, 5 maddelik açılımlar paketinde Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını ifade etti ve liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini kaydetti.

Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması, cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine olanak sağlanması konusunda uzlaşan liderlerin, radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde ortak isteği olduğunu ifade etti.

Eide son olarak, cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarını ayrıca son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi.

Liderlerin daha fazla güven yaratıcı önlemin araştırılarak bulunması üzerinde uzlaşıya vardıklarını  dile getiren Eide, liderlerin Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) konusunda çağrıda bulunduklarını da bildirdi ve bu konudaki ortak açıklamayı okudu.

Liderler kayıp şahıslar konusunda yaptıkları ortak açıklamada, KŞK’nin çalışmalarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, elinde kayıplarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri Komiteyle paylaşmaya çağırdı.

Ortak açıklamada yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağı da hatırlatıldı.

LİDERLER 4 GÖRÜŞME YAPACAK

Eide, ileriki günlerde liderlerin yapacakları 4 görüşmenin tarihlerini ise, 17 ve 29 Haziran ile 10 ve 27 Temmuz olarak açıkladı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler