• BIST 9476.65
  • Altın 2505.594
  • Dolar 32.5977
  • Euro 34.7878
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Son dakika: Dolar çok feci yükseldi!

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı...
Son dakika: Dolar çok feci yükseldi!

Merkez Bankası gecelik marjinal fonlarama oranını yüzde 9’dan yüzde 8,75’e indirdi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutuldu. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı yüzde 10,5'ten yüzde 10,25'e indirildi. Merkez Bankası faiz kararının ardından cuma günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulundu:

“Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.”

SINIRLI ADIMLAR GELEBİLİR

Kapital FX araştırma uzmanı Enver Erkan bugün açıklanan faiz kararından sonra Merkez Bankası’nın yaz aylarında daha sınırlı adımlar atacağını beklediğini belirtti. Erkan  yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi. “Piyasa oyuncularının baz senaryosu daha önce 50 baz puan faiz indirimi şeklindeyken, hafta sonu gerçekleşen darbe girişimi olayı ve kredi derelendirme kuruluşu Moody's'in kredi notumuzu olası bir indirim için izlemeye almasının ardından 25 baz puan faiz indirimi şekline evrildi. Hatta faiz indirimi beklemeyen bir kesim ekonomistler de vardı.

Dolar/TL kuru faiz kararı sonrasında 2,98'e doğru reaksiyon verdi, Borsa İstanbul'da ise yeni alımlar söz konusu. 77.000 – 78.500 işlem aralığı olabilir, pozitif teknik görünüm için 80.000 beklenmeli. Kur bazında üstte bariyerin 3,00 – 3,01 olduğunu; halen yüksek olan piyasa oynaklığı çerçevesinde 2,93 – 2,98 bölgesinin ise işlem bandı olabileceğini düşünüyoruz. Normalleşme 2,92 seviyesinde aşağısında kalıcılık sağlanması halinde gerçekleşecektir.

Merkez Bankası'ndan beklentilere gelince; faiz koridoru iyice daraldı ve simetrikleşti. Bundan sonrasında top enflasyona ve piyasa oynaklığına geçiyor artık. Enflasyonda yaz aylarında yükseliş beklemekteyiz, dolayısıyla enflasyon beklentileri de bir kademe yukarıya doğru çıkacaktır. Haliyle sadeleşmede hareket alanı son derece kısıtlıdır. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de dengeleyecektir, bu bağlamda bundan sonraki üst bant indirimlerinin daha küçük oranlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Darbe girişiminden 4 gün sonra faiz indiren bir Merkez Bankası'nın, Ağustos ayındaki PPK'da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler