• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Sosyal medyada Afrin paylaşımlarına gözaltı

Türkiye'de Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunan çok sayıda kişi hakkında "terör propagandası" iddiasıyla soruşturma başlatıldı ve gözaltı kararı alındı.
Sosyal medyada Afrin paylaşımlarına gözaltı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı harekâtı üçüncü gününe girerken sosyal medya üzerinden harekâta ilişkin paylaşımlarından ötürü kimi kullanıcılar hakkında gözaltı ve soruşturma kararı verildi.

İçişleri Bakanlığı web sitesinde "Afrin operasyonuna yönelik olarak sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şahıs gözaltına alınmıştır" denildi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesinde yer alan açıklamada ise 57 kişi hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye sınırları ve bölgede güvenliği sağlamak amacıyla PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerince “Zeytin Dalı” adlı harekatın başlatıldığı 20 Ocak 2018 tarihinden itibaren Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125/3-a, 216/1, 299 ve 301. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesinde tanımlanan Kamu Görevlisine Hakaret, Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik, Cumhurbaşkanına Hakaret, Türk Milletini, T. C. Devletini ve Devletin Askeri Teşkilatını Alenen Aşağılama ve Terör Örgütü Propagandası Yapma suçlarının unsurlarını oluşturan yazılar yayınladıkları belirlenen toplam 57 ayrı kişi hakkında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca yasal gereği yapılmak üzere re’sen soruşturma başlatılmış olup, suç teşkil eden benzeri eylemlere ilişkin araştırmalar da devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Diyarbakır'da ise "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin Afrin kentine yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri ve silahlı terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ propagandası yaptıkları iddiasıyla" 30 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Hafta sonunda partisinin Bursa İl Kadın Kolları Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekâtın devam ettiğini söylemişti. Erdoğan, "Durmak yok. Şimdi de bugün bazı haberler aldım KCK ve HDP sokağa çağırıyor. Diyarbakır'da şu anda kongre yapıyorlar kimseyi bulamamışlar şu anda adım adım takip ediliyorsunuz. İnançla, kararlılıkla yola devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız. Şu anda havada, karada, cephede Mehmetçiğimizi, Özgür Suriye Ordusunu dualarınızla yalnız bırakmayın. İnşallah çok kısa sürede bu operasyonu tamamlayacağız" diye konuştu.

HDP'lilere gözaltı

Öte yandan TRT Haber'de yer alan bir habere göre, Van Cumhuriyet Başsavcılığı sosyal medya hesaplarından sokağa çıkma çağrısı yapan 4 HDP'li Van milletvekili ve DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan için soruşturma başlattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde yer alan bir habere göre de HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü hakkında, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma başlatıldı.

HDP milletvekili ve parti sözcüsü Ayhan Bilgen hafta sonunda HDP genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında operasyonu eleştirmiş, "Başbakan orada zulüm vardı diyor. Madem Afrin’de zulüm vardı, insanlar niye Afrin'e sığındı? Afrin’in nüfusu aldığı göçlerle neden ikiye üçe katlandı?" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre T24 yazarlarından Nurcan Baysal da harekâta karşı çıkan sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek bu sabah saatlerinde Diyarbakır'da gözaltına alındı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler