• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Steinmeier: Somut terör tehdidi nedeniyle kapatıldı

Almanya'nın Ankara'daki büyükelçiliği, vatandaşlarını terör uyarısı yaparak Büyükelçilik, İstanbul Başkonsolosluğu ve Alman Lisesi'nin bugün kapatıldığını açıkladı.
Steinmeier: Somut terör tehdidi nedeniyle kapatıldı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Berlin'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Alman temsilciliklerinin somut terör tehdidi nedeniyle kapatıldığını açıkladı. Steinmeier, "Dün akşam güvenlik birimlerimize, Türkiye'deki Alman temsilciliklerine karşı terörist saldırı hazırlığı içinde bulunulduğuna dair çok somut ve ciddiye alınması gereken bazı işaretler ulaştı" açıklaması yaptı.

Bunun üzerine Ankara'daki Büyükelçilik, İstanbul'daki Başkonsolosluk ve her iki kentteki Alman okullarının kapatılması kararı aldığını belirten Steinmeier, "Bu gerekli bir önlemdi. Çünkü Alman vatandaşları ve bu temsilciliklerde çalışıp öğrenim gören insanların korunması şu an öncelik taşımak zorundadır" dedi. Alman kuruluşlarında güvenlik önlemlerinin de artırılacağı açıklandı.

Almanya'nın Ankara'daki Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul'daki Goethe Enstitüsü, İstanbul'daki Alman Lisesi ve Ankara'daki büyükelçiliğe bağlı Ernst-Reuter Okulu ve yuvası bugün kapalı.

Bakanlık'tan 21 Mart uyarısı

Alman Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında Türkiye'ye seyahatlerle igilili güvenlik uyarıları başlığı altında yaptığı son güncellemede, Alman vatandaşlarını terör tehdidi nedeniyle uyardı. Açıklamada, 13 Mart'ta Ankara'da, 17 Şubat'ta yine Ankara'da, 12 Ocak'ta ise İstanbul Sultanahmet'te düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, ölenler arasında Almanların da bulunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamada İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin diğer büyük şehirlerine seyahat eden Alman vatandaşlarını çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. Türkiye'de siyasi gerginliklerin hakim olduğunun kaydedildiği açıklamada, yakın zamanda 21 Mart'ta Nevruz kutlamalarına dikkat çekilerek, terör saldırılarının düzenlenebileceği uyarısı yapıldı. Bu nedenle Türkiye'de yaşayan ya da Türkiye'ye seyahat eden Alman vatandaşlarına genel olarak güvenlik konusunda yapılan uyarıları takip etmeleri, medyadaki haberleri izlemeleri tavsiye edildi. Açıklamada, ayrıca kamuya açık yerler, insan kalabalığı, askeri ve resmi binalar ile turistik yerlerden kaçınmaları da istendi. Bunun yanı sıra toplu taşıma araçlarını mümkün olduğunca kısıtlı kullanmaları istendi.

Dışişleri Bakanlığı sayfasında daha önce yapılan açıklamada, Suriye ve Irak sınırına yakın kentler, özellikle de Diyarbakır, Mardin, Cizre, Silopi, İdil, Yüksekova ve Nusaybin'e ise gidilmemesini tavsiye etmişti. Açıklamada buralarda askeri operasyonların sürdüğü, bazı noktalarda sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği, çatışmaların sürdüğü vurgulanmıştı.

Bunun yanı sıra Türkiye'de uzun süre kalacak Almanlardan Almanya'nın yurtdışı temsilciliklerinin Alman vatandaşlarla ilgili bilgilere yer verdiği listeye kendilerini kaydettirmeleri ve buradaki bilgilerini de sürekli olarak güncellemeleri istenmişti. Diyarbakır, Mardin, Batman, Bitlis, Bingöl, Siirt, Muş, Tunceli, Şırnak, Hakkari ve Van'a kısa süreli gideceklere genel olarak Türk güvenlik güçlerinin yaptığı uyarıları dikkate almaları istenmişti.

Alman Lisesi ve Goethe Enstitüsü de kapalı

Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama öncesinde Almanya'nın İstanbul'daki Başkonsolosluğu terör saldırısı nedeniyle uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, "Lütfen Konsolosluk binası çevresinde bulunmaktan kaçınınınız. Alışveriş merkezlerinin de aralarında bulunduğu yerlere somut saldırı tehlikesi söz konusu" denildi. Açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

İstanbul'daki Almanya Başkonsolosluğu Taksim Meydanı yakınlarında, Gümüşsuyu'nda bulunuyor. Alman Lisesi binası ise yaklaşık bir buçuk kilometre uzaklıkta, İstiklal Caddesi yakınlarında. Alman Lisesi'nin velilere gönderdiği yazılı açıklamada, "Federal Almanya Başkonsolosluğu'nun uyarısı üzerine Özel Alman Lisesi güvenlik gerekçesi ile bugün bir gün süre ile tatil edilmiştir. Bu uyarı özellikle Federal Almanya Başkonsolosluğu için geçerli olduğundan bu bölgeye gidilmesinden imtina etmenizi rica ederiz" denildi.

Ayrıca İstanbul'daki Goethe Enstitüsü terör saldırısı uyarısı nedeniyle 20 Mart'ta yapılacak Almanca derslerinin iptal edildiğini duyurdu. Goethe Enstitüsü bugün de kapalı.

İstanbul'da ocak ayında Sultanahmet'te IŞİD'in düzenlediği belirlenen saldırıda 12 Alman turist de hayatını kaybetmişti. Almanya Dışişleri Bakanlığı bu saldırının ardından vatandaşlarını İstanbul'da turistik noktalar ve toplumsal gösteriler konusunda uyarmıştı. 13 Mart'ta Ankara'da düzenlenen 37 kişinin öldüğü saldırıyı ise Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.

dw

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler