• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Lefkoşa 32 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Su kuyuları kurudu

apta’da Rumlar tarafından inşa edilen su kuyusundan fazla su çekilmesi, koçanlı su kuyusu bulunan sekiz kişiyi mağdur etti
Su kuyuları kurudu

Elmas TOKAY

Lapta’da 1950’li yıllarda Türk bölgesindeki su kuyularını “kurutmak” amacıyla Rumlar tarafından inşa edildiği iddia edilen su kuyularından birinin, Lapta’da çok sayıda kişinin kullanması bölgedeki sekiz kuyunun kurumasına neden oldu.

Sakarya bölgesindeki kuyudan su kullanması için Girne Kaymakamlığı’nın beş kişiye izin verdiği ancak suyun başkalarına da satılması nedeniyle kuyudaki verimin düştüğü belirtildi.

Söz konusu kuyudan sürekli su çekilmesi nedeniyle, sekiz kişiye ait diğer su kuyularına su gitmediği kaydedildi.

Lapta Sakarya Mahallesi Muhtarı Nidai Keleş ve Lapta Türk Mahallesi Muhtarı İbrahim Sessiz, sorunu gündeme getirerek yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

Keleş: Önlem alınsın

Lapta Sakarya Mahallesi Muhtarı Nidai Keleş, Lapta’da yaşayan Rumların 1950 yılından 1960’a kadar, Türk malı su kuyularını kurutmak amacıyla Lapta’ya 8 su kuyusu kazdığını belirtti.

Söz konusu kuyuların Türklere ait su kuyularını kuruttuğuna dikkat çeken Keleş, o dönemde bu konuyla ilgili mahkemelik olduklarını ancak mahkeme sonuçlanmadan 1963 olaylarının başladığını söyledi.

Keleş, Girne Kaymakamlığı’nın şu an en çok kullanılan ve Rumlar tarafından yapılan bir kuyudan su alması için 5 kişiye izin verdiğini belirtti. Keleş, 5 kişinin Sakarya bölgesindeki kuyudaki suyu bedava kullandığını, birçok Laptalı’ya da suyu sattığını tespit ettiklerini söyledi.

Bu kuyudan birçok kişinin su alması sonucu, köyün farklı bölgelerinde bulunan birçok kuyunun kuruduğuna dikkat çeken Keleş, özellikle Türk Mahallesi’nde bulunan cami çeşmelerinin de kuruduğunu belirtti.

Bu konuda Girne Kaymakamlığı’nın ve ilgili bakanlığın bir önlem almasını isteyen Keleş, satılan bu suyun paralarının nereye gittiği konusunda bir bilgileri olmadığını, koçanlı su kuyusu olan kişilerin ise özellikle yaz aylarında susuz kaldığını kaydetti.

“Herkes suyu kullanabilir ancak kimsenin mağdur olmaması ve hakkının yenmemesi gerekir” diyen Keleş, adaletli davranılması gerektiğini belirtti.

Sessiz: Ben mağdurum

Lapta Türk Mahallesi Muhtarı İbrahim Sessiz ise, koçanlı su kuyusunun kuruduğunu belirterek mağdur olduğunu söyledi.

Sessiz şunları söyledi:

“Girne Kaymakamlığı kuyu için 5 kişilik bir komisyon oluşturdu. Ve bu 5 kişi ücretsiz olarak bu kuyudan su çekiyor. Ancak bu 5 kişi dışında yaklaşık 55 kişi daha bu kuyudan yararlanıyor. Kuyudan da çok fazla su çekilince, söz konusu kuyuya bağlı olan ve tapulu su kuyusu bulunan ben ve 7 kişi susuz kaldık. Kontrol mekanizması olmadığı için evinde su motoru olan birçok kişi de bu kuyudan yararlanıyor. Ne Girne Kaymakamlığı ne de Lapta Belediyesi bu konuda bir önlem aldı”.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler