• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Sucuoğlu Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'nde yer alan iki serginin açılışını yaptı

Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Tataristan Sanatçıları Karma Sergisi ile Azerbaycanlı sanatçı Rauf İsmailov’un Kıbrıs Modern Sanat Müzesi İçin hazırladığı kişisel sergisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından açıldı.
Sucuoğlu Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'nde yer alan iki serginin açılışını yaptı

Kazakistanlı sanatçılar Dulat Kospanov ile Makhsut Ismagulov’a ait 10 eser, Özbekistanlı sanatçılar Babosinov Sarsenbay, Murad Karabaev ve Erkin Aralov’a ait 20 eser ile Tataristanlı sanatçılar Rabis Saliakhov, Albert Shinibaev ve Leila Faizova’ya ait 14 eser ile Azerbaycanlı sanatçı Ashraf Geybatov’a ait 7 eserin sergileneceği karma sergi ile Azerbaycanlı sanatçı Rauf İsmailov’a ait 33 eserden oluşan kişisel resim sergisi Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından açıldı.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi salon 4’de yer alan beş ayrı serginin açılışına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Meriçli, Rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, öğretim elemanları, sanatçılarla davetli misafirler katıldı.

 

Sergi açılışında, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Azerbaycan Sanatçıları Ashraf Geybatov, Kazakistan Sanatçıları adına Dulat Kospanov, Özbekistan Sanatçıları adına Sarsenbay Baybosinov, Tataristan Sanatçıları adına Rabis Saliakhov, Kişisel Sergisi açılan Azerbaycan sanatçısı Rauf Ismailov ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu birer konuşma yaptı.

 

Prof. Dr. Şanlıdağ: “ müzelerimizde 100 binlerce materyal toplandı…”

Serginin açılış konuşmasını yapan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, yaşama vahşi, sönük, anlamlı, canlılık, yoğunluk, derinlik kazandırmanın sanatın işi olduğunu söyeldi.

 

Prof. Dr. Şanlıdağ, “Sanatla zekadan ayrı düşmüş yaşantı yabani, duyarsız ve amaçsızdır.  Yaşantıyı canlandıran ve çekici hale getiren kişi de sanatçıdır. Sanatçılar hakiki ve destansı kişilerdir. Sanat adına ya bir tavan arasına çekilirler, ya kendilerini fırtınanın ortasında bir gemi direğine bağlarlar ya da binlerce kilometre yol teperler. Cesaret ve asalet sanatçılarda en üst düzeydedir. Asla ödün vermezler ve tek bir motivasyonları vardır. O da anlamlı ve yapmaya değer bir iş yaratmaktır” dedi.

 

Bugüne kadar yurtdışından 1000’e yakın sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Proje’sinde yer aldığını, son 1 yılda 195 sergi açılarak, 20.000’e yakın eser üretildiğini belirten Prof. Dr. Şanlıdağ, 15 Kasım 2020’de açılacak olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesiyle birlikte Kampüste 7 Müzenin sanatseverlerle buluşacağını söyledi.  Kampüste faaliyet gösterecek olan tüm müzeler için oluşan materyal sayısının 100.000’e ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Şanlıdağ, bir kültür hazinesinin birikimine hep birlikte şahitlik edildiğini vurguladı.

 

Yakın Doğu Üniversitesinin, belirlediği hedeflere ulaşmak için eğitim, bilim, sanat ve inovasyon ekseninde çalışmaya ve üretmeye yılmadan devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, inovasyonda ise ilk yerli ve elektrikli araba olan Günsel marka otomobilin, yakın zamanda ilk prototipleriyle görücüye çıkacağı müjdesini verdi.

 

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Türk medeniyetinin kültür merkezi olacak…

Azerbaycan Sanatçıları adına konuşan Ashraf Geybatov; “Almanya’dan geliyorum, ama bugün burada Azerbaycan sanatçılarını temsil ediyorum. Azerbaycan onursal sanatçısı, UNESCO Sanatçılar Federasyonu, Rusya ve Almanya Sanatçılar Birlikleri’nin üyesiyim. Birçok ülkede, Birleşik Milletler’de ve Vatikan’da eserlerim sergilenmektedir. Ancak her yerde ve her tarafta ben Türk dünyasının bir parçasıyım” ifadelerini kullandı.

 

Geybatov; “Türk dünyası sanatçılarını kendi çatısı altında toplayan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesini dünyada tek ve benzersiz olarak niteleyerek şunları dile getirdi: “Kültürel bakımdan, Kıbrıs adasında benzersiz bir hazine oluşmaktadır. Siyasi yönden ise, oluşan hazine Türk dünyasının yüce tarihini, kesilmeyen bağları ve birliğini göstermektedir. Bu halklarımızın tarihi hatırasıdır. Gördüğüm tüm eserleri ciddi filozofik derinliğine sahiptir ve Türk dünyasının ruhunu, hayatini ve epik anları yansıtmaktadır. Bu hatıra biriktirme misyonunda Dr. Suat Günsel’in çok büyük rolü ve katkıları vardır. Dr. Suat Gunsel “sanat sevenlerden” ve “hamiler” den daha ziyade vizyoner adamı ve Türk dünyasının vatanseveridir. Eminim ki zaman içinde Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Türk medeniyetinin kültür merkezi olacaktır”

 

Suat Günsel Türk dünyası tarihi ve kültürünü bir araya topluyor…

Kazakistan Sanatçıları adına konuşan Dulat Kospanov da, Türk dünyasının tarihini, kültürünü, geleneklerini ve çeşitliliğini bir araya toplamanın yüce güç istediğini ifade ederek, Dr. Suat Günsel’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile bunu başarıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Kospanov “Dr. Suat Günsel, siz bir mimarsınız ki kendi projenizi temelinden son çivisine kadar takip ediyorsunuz. Sizin güzel ve misafirperverlik dolu toprağınızda bulunma, diğer sanatçılarla tanışma ve çalışma fırsatı verdiğiniz için sonsuz minnettarız. Ülkemize dönerken güzel hatıraları ve sıcaklığınızı götürüyoruz” dedi.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesine katkı koymaktan mutluluk duyuyoruz…

Özbekistan Sanatçıları adına konuşan Sarsenbay Baybosinov ise, Özabekistan Sanatçıları olarak Kuzey Kıbrıs toprağında bulunmaktan ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesine katkı koymaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Baybosinov “Yeni arkadaşları bulduk, yeni görüşlerle ve tecrübelerle karsılaştık, yeni dünyaları gördük ve keşfettik.  Burada bulunma fırsatını bize sunduğunuz, sağladığınız destek,  misafirperverlik ve ilginiz için sonsuz şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyorum” diye konuştu.

 

Tataristan Sanatçıları adına konuşan Rabis Saliakhov da, Kıbrıs Modern Sanat Müzesinin hızlı bir şekilde büyümesi şaşırtıcı ve mutluluk verici olduğunu dile getirerek, Dr. Suat Günsel’e teşekkür etti. Saliakhov “Biz sanatçılar için biraz üzücü, çünkü sizin güzel topraklarınıza çok nadir geleceğiz. Bu sempozyumlar süresinde yaşadığımız anları çok az yaşayacağız. Ama umut ediyoruz ki bu son görüşmelerimiz değildir ve devamı da gelecektir. Dr. Suat Günsel’e ve ailesine sağlıklı ömür, sönmeyen enerji, ekibinize de başarılar dilerim” sözlerini dile getirdi.

“Dr. Suat Günsel bir sevgi ile sanatçılara bir cennet yarattı…”

Kişisel Sergisi açılan Azerbaycan sanatçısı Rauf Ismailov ise yaptığı konuşmada, “Sevgisiz dünya olamaz” sözünün Dr. Suat Gunsel’i yansıttığını belirtti.“Ismailov, “Daha ilk görüşmemizden, ilk cümlelerden anladım ki Dr. Suat Günsel’in yaptığı her şeyin arkasında bir sevgi vardır. Ve bu bir hikmettir. Kıbrıs’a ilk vardığımda “cennettir” diye düşündüm, ancak daha bilmiyordum ki bu bir başlangıçtır. Cennet gibi şartları ve ilginiz için, misafirperverliğiniz ve profesyonel yaklaşımınız için tüm sanatçılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bakan Dr. Sucuoğlu: “Tarihi bir zenginlik oluşuyor…”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu da yaptığı konuşmada, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi kapsamında açılan sergilerin çıtasının giderek yükseldiğini ifade ederek, cennet gibi bir ada da sanatçılara cennet gibi bir çalışma alanı yaratıldığını söyledi.

 

Yakın Doğu Üniversitesi’nin sahip olduğu hizmet ve olanakların ikinci bir cennet yarattığını ve sanatçılara büyük bir performans merkezi sunduğundan söz eden Bakan Sucuoğlu, “Bu performansın aratarak devam edeceğini görüyoruz. Suat Hoca’ya misyon üzerine misyon üstleniyor. Sanatın ötesine geçemeye başladı. Sanatla başlayan Türki Cumhuriyetlerin birlikteliği başka yönlerle de devam edecektir” dedi.

 

İlerleyen dönemlerde daha iddialı ve eserlerin ortaya çıkacağını anlatan Dr. Faiz Sucuoğlu, dünyada Türki Cumhuriyeti sanatçılarının yarattığı en büyük serginin Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile olacağını ve bu müzenin ülkemiz için çok önemli olduğunu altını çizdi.

 

“Ciddi bir rakamsal zenginliğe ulaşılmıştır. Başarı aratarak devam ediyor” diyen Sucuoğlu, bu hazinenin yaratılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Teşekkür belgesi ile ödül takdim edilerek, sergi kurdelesi kesildi…

 

2-(1).jpg2-(1).jpg

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından Azerbaycan Sanatçıları, Kazakistan Sanatçıları Özbekistan Sanatçıları ile Tataristan Sanatçılara teşekkür belgesi verildi. Kişisel sergisi açılan Azerbaycan sanatçısı Rauf Ismailov’a ise Gümüş anahtar Onur Ödülü takdim edildi. Sergiler, 06 Aralık 2019 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler