• BIST 9581.55
  • Altın 2489.153
  • Dolar 32.5357
  • Euro 34.877
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

‘Suudi yetkililer’ konuşmaya başladı: Kaşıkçı’nın cesedini halıya sarıp çıkarmışlar

Suudi Arabistanlı bir yetkili, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin halıya sarılarak başkonsolosluk dışına çıkarıldığını ve yok edilmesi için yerel bir işbirlikçiye teslim edildiğini öne sürdü.
‘Suudi yetkililer’ konuşmaya başladı: Kaşıkçı’nın cesedini halıya sarıp çıkarmışlar

Suudi Arabistan, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha kendinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın ‘bir arbede sonucunda’ hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Yönetimden bağımsız hareket eden yetkilileri suçlayan Suudi Arabistan yönetimi, açıklamalarında cesede ne olduğu konusunda bilgi vermemişti.

Suudi bir yetkili Reuters’e yaptığı açıklamada Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili bazı detaylar anlatırken cesedin yerini yine söylemedi.

Suudi Arabistan’ın yurt dışında yaşayan muhalifleri rejim karşıtı faaliyette bulunmaması için ülkeye getirme yönünde süreç başlattığını anlatan yetkili, plana göre Kaşıkçı’nın dönüşe ikna edilmesi için Mahir Mutreb adlı istihbaratçının görevlendirildiğini öne sürdü.

‘İkna olmazsa serbest bırakma talimatı verilmişti’

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yetkili şöyle devam etti:

“Plana göre, Suudi Arabistan’dan gönderilen heyete Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek için İstanbul dışındaki güvenli bir evde birkaç gün tutma, ancak ikna edememeleri durumundaysa serbest bırakma talimatı verildi. Ancak başkonsolosluk binasında görüşmenin ilk anlarıyla birlikte işler de ters gitmeye başladı. Kaşıkçı, başkonsolosun ofisine götürüldü. Burada istihbarat görevlisi Mahir Mutreb bekliyordu. Mutreb, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmeyi amaçlıyordu. Ancak Kaşıkçı geri dönmeyi kabul etmedi ve Mutreb’e dışarda kendisini bekleyen biri olduğunu, bir saat içinde binadan çıkmazsa bu kişinin Türk yetkililerle temasa geçeceğini söyledi Kaşıkçı, Mutreb’e ayrıca diplomatik kuralları ihlal ettiklerini belirterek,‘Bana ne yapacaksınız? Beni kaçırmak mı istiyorsunuz’ sorularını yöneltti. Mutreb de, ‘Evet, seni bayıltıp kaçıracağız’ yanıtını verdi. Mutreb’in Kaşıkçı’nın gözünü korkutmak amacıyla sarf ettiği düşünülen bu tehdit, kendisine verilen ikna etme ve edilemezse serbest bırakma yönündeki talimatlara da aykırı. Kaşıkçı sesini yükseltti ve grup da panikledi. Bunun üzerine Kaşıkçı’yı etkisiz hale getirmek için birisi arkadan koluyla boğazına sarılarak ağzını kapattı. Amaç her ne kadar Kaşıkçı’yı sakinleştirmek olsa da gazeteci muhtemelen yaşından dolayı bu müdahale üzerine hayatını kaybetti.

Bunun üzerine heyet olay örtbas etmek için Kaşıkçı’nın cesedini bir halıya sardı ve başkonsolosluğa ait araçlardan biriyle bina dışına çıkardı. Daha sonra ceset, ortadan kaldırılması için yerel bir işbirlikçiye teslim edildi. Adli tıp uzmanı Salah Tubeygi de kanıtları ortadan kaldırdı.

Heyette yer alan istihbarat görevlisi Mustafa Medeni, Kaşıkçı’nın kıyafetlerini gözlüğünü ve Apple Watch cihazını taktıktan sonra başkonsolosluğun arka kapısından Kaşıkçıymış gibi ayrıldı. Sultanahmet’e gitti ve bu eşyaları orada attı.”

Suudi yetkili, cesedi ortadan kaldıran kişinin kendilerine yardım eden ve İstanbul’da oturan birisi olduğunu söyledi ancak uyruğuna dair herhangi bir bilgi vermedi.

Yetkili, İstanbul polisinin ‘çok geç olmadan’ cesede ne olduğunu ortaya çıkaracağını düşündüklerini de söyledi.

Kaşıkçı’nın işkenceye maruz kaldığı ve kafasının kesilerek öldürüldüğü yönündeki iddialara ise Suudi yetkili ilk incelemelerin bu iddiaların doğru olmadığını gösterdiğini söyledi.

Reuters, yetkiliye neden farklı açıklamalar yapıldığı yönünde bir soru ilettiklerini ve buna cevaben yetkilinin hükümetin ilk değerlendirmesinin ‘yanlış bilgilendirmeye dayandığını’ söylediğini belirtti: “Bu görevle ilgili ilk raporların yanlış olduğu netleştikten sonra dahili bir soruşturma başlatıldı ve kamuoyu önünde konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıldı.”

İstanbul polisi, Belgrad Ormanı ve Yalova’da bir ormanlık alanda arama çalışmaları yürütüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler