• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Tabipleri Birliği’nin 59. kuruluş yıldönümü

.
Tabipleri Birliği’nin 59. kuruluş yıldönümü

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin (KTTB) 59. kuruluş yıldönümü resepsiyonla kutlandı.

Tabipler Birliği’ndeki gecede, Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay’ın kaleme aldığı Ayten Berkalp’in biyografisinin yer aldığı “Dr. Ayten’in Romanı” kitabı da tanıtıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Meclis Başkanı Sibel Siber’in yanı sıra bazı bakan ve milletvekillerinin de katıldığı etkinlikte açılış konuşmasını Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim yaptı.

BESİM

Filiz Besim, 9 Aralık 1956’da Victoria Kız Lisesi’nde 21 hekimin Kıbrıs Türk Hekimler Birliği adı altında kurduğu birliğin bugün 59. yaşını kutladığını belirterek, 59 yılda sürekli büyüyen, devleşen ve bir çınar gibi kök salan kuruluşun onur ve gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Besim, Ayten Berkalp’in gerek Sağlık Bakanlığı’ndaki görevinde gerekse Kıbrıs Türk mücadele tarihinde ve hekimlik hayatında çok renkli bir kişilik ve meslektaş olduğunu anlattı; Berkalp’in toplum için yaşadığını kaydetti.

Besim, Berkalp’in Atatürk ilkeleriyle büyümüş , İngiliz disipliniyle yetişmiş, sağlıkta iyi bir bürokrat, toplum bilincinin gelişmesinde çok iyi bir mühendis olduğunu belirterek, Berkalp’e toplumsal belleğe kattıkları için teşekkür etti ve “Toplum için ağlayanın gözyaşı hiç dinmez” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra Dr. Ahmet Cavit An, Dr. Osman Güvenir, Mesut Günsev ve Ahmet Tolgay’ın Ayten Berkalp’la ilgili anılarını paylaştıkları panel bölümüne geçildi.

Dr. Ahmet Cavit An Berkalp’in Kıbrıs Türk mücadele tarihindeki yerini, Dr. Osman Güvenir Berkalp’in ilk kadın sancaktar olmasını, Mesut Günsev Berkalp’in sporcu yönüyle atletizm pistlerindeki yeteneğini anlatırken, Ahmet Tolgay da kitapla ilgili bilgileri ve datayları paylaştı.

BERKALP

Panel bölümünün ardından söz alan Ayten Berkalp, kitap ve şahsı adına çok güzel sözler söylendiğini kaydederek, kitabın hayata geçmesinde emeği bulunan Tabipler Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

Berkalp kitabın yazarı Ahmet Tolgay’la nasıl tanıştığını ve kitabın oluşum aşamalarını da anlattı.

İZBUL

Sağlık Bakanı Salih İzbul da, 11 yaşında geçirdiği bir ameliyat için kendisini bayıltan ve “ablam” diye bahsettiği Ayten Berkalp’le ilgili anılarının çok olduğunu belirtti ve duygulu anlar yaşadığını söyledi.

İzbul Berkalp’e bundan sonraki yaşamında sağlıklı bir ömür dileğinde bulundu.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Ayten Berkalp’i kendi başından geçen olaylı bir okul müdürlüğü terfisi sonucu Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan tanıdığını belirtti.

Berkalp gibi değerlere sahip çıkılmasının önemine işaret eden Özyiğit, böylelikle geleceğin Kıbrıs Türk toplumu için daha aydınlık olacağını ifade etti.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de küçük bir toplumdan çıkan, özgüveni yüksek, yere sağlam basan, İstanbul gibi bir yerde başarılı olmuş, her girdiği müsabakada birinci olmuş Berkalp hakkında yazılan kitabın toplumsal geçmişi Kıbrıs Türklerine hatırlattığını söyledi.

Kitabın bir film projesi olması gerektiğini söyleyen Siber, “İnşallah filmin galasında da yine buluşuruz” diyerek, Berkalp’e sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diledi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da en azından her 27 Ekim’de Ziya Rızkı’nın ölüm yıldönümünde (Ziya Rızkı) Vakıf yöneticileriyle Berkalp’in eniştesi olan Ziya Rızkı’yı anarken Berkalp’le görüştüklerini kaydetti.

“Ayten Berkalp eşittir fedakârlık” diyen Akıncı, doktorluğundan önce insanlığı öne çıkan Berkalp’in toplumsal alanlardan, ailesel alanlara fedakârlıkları olduğunu belirten Akıncı, Berkalp’e uzun ömürler diledi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür eden Akıncı, kitabın Kıbrıs Türk toplumu için çok ciddi bir kazanım olduğunu ve film olarak çevrilmesi ve gelecek nesillere aktarılması fikrine sıcak baktığını da sözlerine ekledi.

1449731200 1449731201 1449731203

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler