• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

“Temennimiz iki toplumun da evet diyebileceği bir sonuç”

Meclis’in Kıbrıs sorunu konulu olağanüstü toplantısı tamamlandı
“Temennimiz iki toplumun da evet diyebileceği bir sonuç”

Akıncı, temennilerinin Kıbrıs’ta iki tarafın da mutlu olabileceği, gelecek kuşakların daha huzur ve barış içerisinde yaşayabileceği, hiç kimsenin tehlikeler içinde olmayacağı ve referandumlarda da gönül huzuruyla iki toplumun da evet diyebileceği bir sonuç elde etmek olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi’ni Kıbrıs konusunda bilgilendiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, saat 13.30 sıralarında Cumhuriyet Meclisi’nden ayrıldı.

Yaklaşık 2.5 saat süren kapalı oturumun ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Meclis Başkanı Sibel Siber basın mensuplarına kısa birer değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çok yararlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, toplantının devam ettiğini, kendisinin başka meşguliyetleri nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığını ifade ederek, Genel Kurul’da konuşmasının ardından, Meclis Başkanı’nın ve parti liderlerinin görüş ve önerilerini dinlediklerini daha sonra kendisinin ikince kez söz alarak açıklamalar getirdiğini söyledi.

Genel Kurul’da İsviçre’de yaşanan iki dönemli süreci açıkladığını ve dün geceyi milletvekilleriyle paylaştığını belirten Akıncı, “Görebildiğim kadarıyla hemen hemen bütün partiler bir mutabakat içerisinde. Dün geceki sonucun Kıbrıs’ta artık niyet varsa bizi bir yere götürmesi bakımından önemli ve olumlu bir sonuç olduğunu değerlendirdiler” diye konuştu.

“İLETİŞİM İÇERİSİNDE SÜRDÜRECEĞİZ”

Bundan sonraki gelişmeleri hep birlikte, iletişim içerisinde Meclis’teki partilerle sürdüreceklerini ifade eden Akıncı, temennilerinin dün akşam varılan mutabakatın gereklerini yerine getirerek artık Kıbrıs’ta, iki tarafın da mutlu olabileceği, gelecek kuşakların daha huzur ve barış içerisinde yaşayabileceği, hiç kimsenin tehlikeler içinde olmayacağı ve referandumlarda da gönül huzuruyla iki toplumun da evet diyebileceği bir sonuç elde etmek olduğunu vurguladı.

Akıncı, böyle bir sonucun tüm ada için hayırlı olmasını temenni ederek, böylesi bir sonucun Türkiye ve Yunanistan’ın, Türkiye ile AB’nin ilişkilerine katkı yapacağını, kan gölü içindeki bölgeye de güzel bir örnek oluşturacağını ifade etti.

Kıbrıs’ta elde edilecek bir barışın sayılamayacak kadar çok faydası olduğuna işaret eden Akıncı, bu bağlamda Genel Kurul’daki bugünkü çalışmanın çok yararlı olduğunu düşündüğünü ve bu düzenlenme için Meclis Başkanı Siber’e teşekkür etti.

SİBEL: “SAMİMİ DÜŞÜNCE VE KAYGILAR DİLE GETİRİLDİ”

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, çok verimli bir toplantı olduğunu ifade ederek, “Şu bir gerçek ki bütün siyasi partilerin, hangi ideolojiye sahip olursa olsun, ortak düşüncesi toplumumuzun halkımızın bu topraklarda özgür, güvenlik içinde, ilelebet varlığını sürdürecek bir şekilde yaşamasıdır. Dolayısıyla toplumun hassasiyeti bütün siyasi partilerin ortak hassasiyetidir. Toplumun kaygısı bütün hepimizin ortak kaygısıdır” dedi.

Siber Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gelişen süreçle ilgili bilgiler verdiğini ve siyasi parti temsilcilerinin söz alarak düşünce ve görüşlerini ifade ettiğini belirtti.

Siber, kapalı oturum olmasından dolayı her zaman dile getirilen açıklamaların popülizme yönelik olduğu eleştirilerinin söz konusu olmadığını belirterek, “Samimi düşünce ve kaygılar dile getirildi” diye konuştu.

“Süreç sonuçlanmadan düşünce ve önerilerimizi sağlıklı şekilde ifade edebilirsek bu hepimizin kazanımı olacaktır” diyen Siber, Cumhurbaşkanı’nın son olarak soruları cevaplayarak Genel Kurul’dan ayrıldığını ancak oturumun devam ettiğini söyledi.

Siber, oturumda konuşulanların tutanaklara geçirildiğini ve sonradan da bilgi edinme imkanı yaratıldığını anımsatarak, müzakereci Özdil Nami’nin de toplantıda yer aldığını ve teknik sorulara yanıt verdiğini belirtti.

Siber, herkesin ortak ümidi ve dileği olan, sağlıklı, yaşanabilir, güven içinde hissedebileceği bir çözüme ulaşmayı temenni etti.

AÇIK OTURUMLA İLGİLİ ÖNERİMİ YİNELEYECEĞİM

Daha önce açık oturum yapılmasıyla ilgili önerisi hatırlatılan Siber, siyasi partilerin grup başkanlarıyla görüşerek böyle bir görüş belirttiğini, ancak, sürecin bu şekilde geliştiğini kaydederek, “Bildiğiniz gibi bir kopma oluştu ve halkımızın bilgilendirilmesi de bizim sorumluluğumuz ve vazifemizdir” dedi.

Meclis Başkanı Siber, görüşmelerde gizlilik esasına riayet edilmesi gerektiğini, tutanaklara rağmen kendilerinden herhangi bir sızma olmadığını vurgulayarak, ancak temel konuların enine boyuna halka açık şekilde bir görüşme talebini yineleyeceğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler