• BIST 9550.6
  • Altın 2481.766
  • Dolar 32.4935
  • Euro 34.5613
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C

Temiz Düşün

Mesut GÜNSEV

 “Ülkemizi sevdiğimizi göstermek zorundayız”

Prof.Dr.Vamık Volkan

Geçtiğimiz cumartesi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısı ile çok önemli bir toplantı yapıldı ve yeni bir “çevre seferberliği”nin ilk adımları atıldı. Bu önemli hareketin adı “Temiz Düşün”…

Toplantı dünyaca tanınmış ,Nobel ödülüne aday gösterilmiş ,ünlü Kıbrıslı Türk Prof.Dr. Vamık Volkanın kısa ama çok anlamlı bir video gösterisi ile başladı .Hocaların hocası Volkan Hoca,konuşmasına 83 yaşındayım dedi ve  yukarıdaki ”ülkemizi sevmek zorundayız “ cümlesi ile başladı daha sonra da çevrenin ülkemizdeki önemine değindi.Zaten toplantının sonunda da değerli ilim adamımız alkışlarla katılımcılar tarafından hareketin “onursal başkanı “seçildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı da “gelecek kuşakların, çevre duyarlılığını yaşam biçimi haline getirecekleri bir geleceği şekillendirmek,hepimizin ortak vizyonu ve sorumluluğu olmalıdır “ diyerek ana fikrini ortaya koydu.

Proje Maskotu “Zeytin”

Bu güzel projenin maskotu “zeytin” adı verilen çok ama çok sevimli bir Kıbrıs eşeği.Projenin ana hedefleri ise kısaca şöyle.”büyük bir resmin parçası olduğumuzun kabul edilmesi,şehir ve varoşlarda doğal eko sistemlerin anlaşılması,nefes alabileceğimiz alanların oluşturulması,kirletmemenin öğrenilmesi,kirletenin de ceza almasının tarafsız bir şekilde sağlanması,kirleten öder prensibinin uygulanması,doğamıza sevgi ve saygıyla sahip çıkılması,başkalarını beklemeden sorumlu davranılması…”

Denizler De Unutulmasın

Bu seferberlik beni tekrar heyecanlandırdı.”hatta geçen gün evimin yakınlarında bulunan küçük plajda bırakılan çöpleri toplarkan “sana mı kaldı bu denizlerin temizliği ey enkaz-ı bahriyeli,çevre bakanlığı yazılarına cevap bile vermediği halde” diye düşünmüştüm.. Bu nedenle kurucusu ve başkanı olduğum ve hala “çevre yılında “yerinden edildiği için uzun bir süredir de faaliyetlerini durdurmuş olan” Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği” ile ilgili bir “durum raporu” nu ilgililere sundum.Raporu siz okuyucularımla da paylaşıyorum .Bu konuda varsa öneri , yardım  ve katkılarınızı da bizlere iletmeniz umutlarımız arttıracaktır.Halkımızın ,Üniversitelerimizin denizcilik fakülteleri ile işbirliği içinde bu seferberlikte yer alabilirsek ne mutlu bize..İşte sunduğum rapor:

“UNESCO raporlarına göre 1980’li yıllarda Akdeniz’in en temiz kıyıları olan Kuzey Kıbrıs kıyılarının ağır bir kirlenme tehdidi altında olduğunun farkına varan, çevre sorunlarına duyarlı kişiler, 2008 yılı Ağustos ayında Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği’ni kurdular. Yabancı uyruklu gönüllülerin de dernek çatısı altında bir araya gelmelerini amaçlayan Yönetim Kurulu’nun girişimleri sonucunda, Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile dernek için ‘hayır kurumu’ statüsü elde edildi.

Dünya üzerinde yaşayan canlıların gerek duydukları oksijenin yüzde 75’ini sağlayan denizlere, bizlere yaptıkları bu iyiliğin karşılığı olarak tüm çöp ve atıklarımızı veriyoruz. Küçük bir coğrafya ve nüfustan ibaret olmasına karşın, Kuzey Kıbrıs kıyılarında meydana gelen kirlenme, toplum bilincinin yeterince eğitilmemiş olması nedeniyle her geçen gün daha da büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu tehditle karşı karşıya olan ülkeler, INTERMEPA (International Marine Environment Protection Associations) adlı uluslararası bir şemsiye altında ‘Deniz Çevre Koruma Dernekleri’ni kurdular. Günümüzde 40’a yakın ülkede faaliyetlerini sürdüren bu derneklerden, onursal başkanlığını Sayın Rahmi Koç’un yaptığı Türkiye’deki TURMEPA Deniz Temiz Derneği, İstanbul’dan İzmir’e, Fethiye’den Akdeniz kıyılarına, hatta Van Gölü’ne kadar olan çok geniş bir alanda son derece önemli faaliyetler yürütüyor.

Sayın Rahmi Koç’un önerileri ve destekleriyle bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği’ni oluşturan kurucu üyeler : Mesut Günsev, Sıdıka Atalay,  Reha Arar, Serap Özyalçın, Ertan Birinci, Zeki Taşcı, Ata Atun, Nazif Bozatlı,  Şule Aker, Ali Sinan Atalay, Arslan Mengüç, Hüralp Yumuk, Mine Gürses, Tevfik Camgöz, İlkin Kalıpçıoğlu, Metin Ersoy, Gönül Uygun, Alhan Tayanç, Ayla İriz, Nurhan Günsev, Belgin Demirel, Süleyman Leventoğlu, Gül Gürkan, Birol Bebek, Müge Taçman, Mustafa Şevketoğlu idi.

14 Mart 2008 tarihinde Tarihi Girne Limanı’nda, Kuzey Kıbrıs Sualtı Topluluğu ile anlamlı bir işbirliği gerçekleştiren Deniz Temiz Derneği, 15 dalış okulundan ellinin üzerinde balıkadam ve balıkkızın katılımıyla iki saat süren sembolik bir temizlik etkinliğine imza koydu. Kısa süre içinde Kuzey Kıbrıs Sualtı Topluluğu, Çevre Koruma Vakfı ve diğer çevreci kuruluşlarla işbirliği içinde Alagadi, Gemikonağı, Glapsides, Altın Kum Sahili ve diğer kıyı bölgelerinde halkın ve üniversitelilerin de katılımıyla benzer etkinlikler gerçekleştirmeyi planlayan Deniz Temiz Derneği; denizlerin ve kıyıların temizlenmesi, kirlenmesinin önlenmesi, kirletenlerin tespit ve teşhir edilmesi gibi konularda mevzuat ve müeyyidelerin yetersizliğinden şikayetçi olmuştur.

Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği’nin kuruluşunda önemli destekler sağlamış olan TURMEPA, filosundaki denizlerin ve kıyıların temizlenmesi amacıyla kullanılan çeşitli tür ve boyuttaki tekneler arasında yer alan birkaç deniz dibi süpürgesinden birinin belirli bir süre için Kuzey Kıbrıs’a gönderileceğini müjdelemişti.  Deniz Temiz Derneği, Türkiye’de TURMEPA tarafından özel olarak ürettirilen ve doğada tam olarak çözünerek çevreyi kirletmeyen bazı deterjanların ithalatına da aracı olarak, bu ürünlerin ülkemiz alışveriş merkezlerinde satışının gerçekleşmesini sağlamayı planlamıştı. Bu ürünleri satın alanlar, hem çevreye saygılı ürün kullanmanın hem de  Deniz Temiz Derneği’ne katkıda bulunmuş olmanın mutluluğunu yaşayacaklardı.

Başta Girne Tarihi Limanı olmak üzere muhteşem güzellikte doğal plajlara ve kıyılara sahip ülkemizin ve denizlerimizin bilinçsiz davranış ve girişimlerle bir çöplüğe dönüşmemesi için diğer çevre kuruluşları ile  geniş kapsamlı bir işbirliği içinde etkinlikler düzenlemeyi planlayan Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği’nin faaliyetleri, Kıbrıs Rum Kesimi’nde Limasol’daki serbest limanda Cymepa House adlı binada faaliyet gösteren ve INTERMEPA’nın etkin üyelerinden biri olan CYMEPA’nın da dikkatini çekti.

Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği, 11 Mayıs 2009’da Jasmine Court Hotel’de dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat’ın himayelerinde bir dayanışma balosu gerçekleştirdi. Sayın Rahmi Koç ve TURMEPA yetkililerinin tamamının katıldıkları balo, derneğin tanıtımı konusunda çok yararlı oldu.

Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği, tarihi Girne Limanı’nın girişinde yer alan ve alt katı turizm enformasyon ofisi olarak kullanılan eski gümrük binasının yarı metruk hale gelmiş üst katını, TURMEPA tarafından sağlanan önemli bir maddi katkıyla, restore ettirdi, genel bakımını yaptırarak kullanım ömrünün uzamasını sağladı. Bu girişim sonucunda binanın üst katı Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından derneğin kullanımına tahsis edildi. Yönetim, konuk kabul ve seminer birimleri, derneğin kimliğine uygun tarz ve anlayışla dekore edildi. Tüm mobilya, mefruşat, telefon santralı, kitaplık, sanat eserleri, beyaz eşya ve benzeri dekorasyon elemanlarının büyük bölümü TURMEPA’nın ve kurucu üyelerin katkılarıyla sağlandı ve dernek, belirtilen adreste faaliyetlerini sürdürmeye başladı.

Ancak, 30 Nisan 2012 tarihinde Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı’ndan alınan bir tebligatla dernek binasının boşaltılması istendi; bu konuda binanın boşaltılmaması ya da en azından benzer konum ve uygunlukta yeni bir yerin gösterilmesi amacıyla görüşmelerde bulunulması talebi karşılık görmedi ve derneğin tüm eşyası ile belgeleri söz konusu (adında ‘çevre’ sözcüğü bulunan) bakanlığın müsteşarının direktifiyle faaliyetleri durdurulmuş bulunan OTEM’e (Otelcilik Eğitim Merkezi) taşıttırıldı. Dernek faaliyetleri bu olayla birlikte tamamen durmuş bulunmaktadır. Ayrıca, derneğe ait eşyaların akıbeti konusunda da haklı endişeler mevcuttur.

Sayın Cumhurbaşkanımız’ın çevre konusundaki bilincin oluşturulması amacıyla düzenledikleri 8 Ekim 2016 tarihli toplantıya yaptıkları nazik davete, uluslararası platformda ve yerel halkın çevre konusunda eğitilmesinde söz sahibi olacağı kuşkusuz bir sivil toplum örgütünün başına gelenleri arz eden bu raporla katılmanın yararlı olacağını düşündük.

Saygılarımızla,

Mesut Günsev,

Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği

Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı”

Ne der eski denizciler ….“viya böyle …Selametle”..

Göreceğiz yetkililerin yaklaşımlarını…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları