• BIST 9142.4
  • Altın 2321.249
  • Dolar 32.3855
  • Euro 34.8742
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

"Toplumun sesine kulak verin, şehirlerimizi yok etmeyin"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne’de gündeme gelen emirname ile ilgili hükümete 'Uzmanların, çevre örgütlerinin, vatandaşların hassasiyetlerine kulak verin, şehirlerimizi yok etmeyin' çağrısında bulundu.
"Toplumun sesine kulak verin, şehirlerimizi yok etmeyin"

Ülkesel Fizik Planın hayat bulmasının ardından, tüm ilçeleri kapsayacak şekilde İmar Planları hazırlanması gerekirken, sürecin rant yaratan ve her hükümetin kendi çıkarına göre değişiklik yaptığı emirnamelerle yürütülmesinin yanlışlığına dikkat çekilen açıklamada "Yapılması gereken 55/89 İmar Yasası'nın güncellenerek değiştirilmesi hemen ardından da her bölge için İmar Planlarının en kısa sürede tamamlanarak, emirnamelerin yürürlükten kaldırılmasıdır" denildi.  İmar Planları hazırlanmadan, ülkenin emirnameler ile yönetilmesinin birçok açıdan geri dönülmez zararlara yol açtığı, bu durumun hem ülkeyi yöneten siyasi anlayış, hem de çevresel açıdan ciddi bir eksikliğin işareti olduğu belirtildi. 

         Girne 2. Bölge Emirnamesi özelinde gelişen sürecin çok yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, sürecin işletilmesinde ciddi sıkıntıların olduğu, özellikle de yapılmak istenilen değişikliğin ısrarla saklanmasının, ortaya atılan iddiaların gerçekliğini ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Girne İmar Planı üzerindeki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği bir dönemde, kişiye özel emirname değişikliğinde ısrar edilmesinin düşündürücü olduğu, bu yanlıştan biran önce vazgeçilmesi gerektiği kaydedildi. 

         Hükümetin izlediği tutum ile açıklık ve şeffaflık açısından sınıfta kaldığı belirtilirken, Hükümetin "yatırımcıların çevreyi katletmeye yönelik baskısı" ile "vatandaşların ülkenin korunması ve yasalara uyulması yönündeki baskısı" arasında tercihini toplumun ve ülkenin geleceğinden yana kullanmamakta ısrar etmesinin düşündürücü olduğu belirtilirken, ‘Elbette ki yatırımların hayata geçmesi bizler için önemlidir, ama ülkenin geleceğini, yaşam standartlarını ve çevrenin sürdürülebilirliğini dikkate almadan, ne olursa olsun mantığı ile adım atmayı kabul etmeyeceğiz’ denildi.  

         Bu süreçte İyi İdare Yasası'nın da amacına uygun kullanılmadığı, olayı oldu bittiye getirerek birilerine çıkar sağlamak amacı güdüldüğü belirtilirken, "Oysa yapılması gereken, sürecin ilgili tüm taraflar ile vatandaşların katılımı sağlanarak ilerletilmesi ve nihayetinde de ortak akılda buluşmasıdır. Bu kapsamda bugün yapılması planlanan danışma toplantısının ertelenmesini olumlu değerlendirmek istiyoruz. Umarız bu fırsat iyi değerlendirilir ve Girnelilerin yaşam standartlarını, kendi şehirlerine yönelik hassasiyetlerini ve bu güzel şehrin tüm doğal güzelliklerini gözeten bir çözüm üretilir. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) çözüm önerisi, İmar Planı hazırlanana dek beklenmesi ve emirnamelerle sürecin baltalanmasının önlenmesidir " ifadelerine yer verildi.

 

         TDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu küçük ancak doğal ve tarihi güzellikleri açısından zengin adamızı gelecek nesillere aynı güzelliklerle taşımak hepimizin  boynunun borcudur. Bu hassasiyetle bu toprakların geleceğini doğru ve akılcı planlamak yerine, geri dönülemez zararlar yaratan bir sürecin yaşanmasını kabul edemeyiz. Ülkenin bu zihniyetler tarafından yönetilmesi, hem üzücü hem de düşündürücüdür. TDP olarak, siyasi ve ekonomik rant için ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerinin peş keş çekilmesine karşı mücadele ederken, karar ve uygulamaların planlı kalkınma çerçevesinde olması için toplumumuzla birlikte kararlı bir duruş sergilemeye devam edeceğiz."

         Açıklamada ayrıca konuyla ilgili olarak KTMMOB ile bölgedeki Belediye Başkanlıklarına ziyaretler gerçekleştirileceği de belirtildi.  

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler