• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Türkiye iki yeni Navtex yaymladı, Akdeniz'de sular yeniden ısınabilir...

Türkiye Deniz Kuvvetleri’nin, denizcilere yönelik iki yeni NAVTEX yayımlayarak, Kıbrıs’ın güneybatısındaki yaklaşık 20 bin kilometrekarelik bir deniz bölgesini yarın için bağladığı ileri sürüldü.
Türkiye iki yeni Navtex yaymladı, Akdeniz'de sular yeniden ısınabilir...

Fileleftheros gazetesi, yayımlanan ilk uyarıyla birlikte, Türkiye Deniz Kuvvetleri’ne ait bir geminin, Baf’ın yaklaşık 80 kilometre güneybatısındaki bir bölgede ve sabah 04.00 ile 08.00 saatleri arasında, deniz altına bazı cihazlar batıracağı konusunda bilgi verildiğini yazdı.

Gazete, aynı dönem içerisinde, bahse konu geniş bölge içerisinde, özel bir Amerikan gemisinin ise, Rum Yönetimi’nin onayıyla birlikte İngiliz Üsleri hesabına deniz altına kablolar döşeyeceğini de anımsattı.

Haberde, Türkiye’nin yayımladığı ikinci NAVTEX ile birlikte ise, bağlamış olduğu deniz bölgesinde yarın 09.00-11.00 saatleri arasında mermilerle tatbikatlar yapacağı konusunda bilgi verdiğini öne sürdü.

Gazete, Türkiye’nin 16 Nisan’dan 26’a Nisan’a kadar, arama-kurtarma tatbikatları yapmak için Apostolos Andreas’tan Meis’e kadar olmak üzere, Kıbrıs’ın kuzeyi ile kuzeybatısındaki büyük çaplı bölgeleri, yayımladığı NOTAM’la bağladığını da anımsattı.

,Simerini ise, “Gerçek Mermilerle Tatbikat” başlıklı manşet haberinde, Türkiye’nin iki yeni NAVTEX yayımlayarak, Rum Yönetimi’nin 5, 6, 7, 8, 10, 11 ve 12 numaralı parsellerinin bulunduğu bölgede, bugün gerçek mermilerle tatbikat yapacağı konusunda bilgilendirmede bulunduğunu iddia etti.

Tatbikata Ankara’nın savaş gemileri ile denizaltılarının katılacağını ileri süren gazete, aynı zamanda bölgede CN253, F16 ve F4 tipi savaş uçaklarının bulunduğunu da öne sürdü.

Gazete, Türkiye’nin yapacağını iddia ettiği tatbikatın, 7 Nisan–17 Ağustos tarihleri arasında Rum Yönetimi hesabına faaliyet gösterecek Ramform Hyperion isimli geminin çalışma yapacağı deniz bölgesini kapsamakta olduğunu da öne sürdü.

HRİSTODULİDİS VE PARTİLER “BARBAROS” GEMİSİ HAKKINDA KONUŞTU

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, dün yaptığı bir açıklamada, “Barbaros araştırma gemisinin yeniden ortaya çıkmasını meydan okuma olarak nitelendirdiğini ancak egemenlik haklarını baltalayan muhtemel bir izlenim yaratma oyununda Türkiye’yi takip etmeyeceklerini” ileri sürdüğünü yazdı.

Gazeteye göre, Hristodulidis dün “Active 107.4&102.5”e yaptığı açıklamada, “kendi faaliyetlerimize, aynı zamanda komşu ülkeler ve AB ile olan faaliyetlerimize güvenimiz tamdır. Ancak Egemenlik haklarımızın aleni bir şekilde kuşkuya düşürüldüğü bir oyunda yer alarak, Türkiye’ye iyilik yapmayacağız” ifadelerini de kullandı.

Öte yandan gazete, “Barbaros” gemisinin Taşucu limanında bulunmasının Rum Ekologlar ile ELAM’ın tepkisine yol açtığını da yazdı.

Gazeteye göre, Ekologlar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Temmuz ayında Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde yapılacak sondajlara atıfta bulunarak, tehditlerde bulunduğunu iddia ederken, ELAM ise açıklamasında “işgal liderinin doğal gaz çıkarılmasını müzakerelerle ilişkilendirerek, yeni kışkırtıcı açıklamalarını sürdürdüğünü” ileri sürdü.

MAVRİDİS’TEN MÜDAHALE

Gazete, başka bir haberinde ise, DİKO’nun Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinden Kostas Mavridis’in, Türkiye’nin yayımladığı iki NAVTEX konusunda bir soru önergesi yönelterek, Avrupa Komisyonu’na yönelik müdahalede bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre, Mavridis, yönelttiği soru önergesiyle birlikte, Avrupa Komisyonu’ndan “duruma müdahalede etmesini ve üye devletlerin egemenliği ile AB’nin toprak bütünlüğünü dış tehlikelere karşı korumak için derhal faaliyetlerde bulunmasını” istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler