• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Türkiye solu “Demokrasi İçin Birlik” arayışında

Sol partiler, örgüt ve bireylerin bir araya geldiği 'Demokrasi İçin Birlik' oluşumu ilk toplantısını gerçekleştirerek hedeflerini açıkladı.
Türkiye solu “Demokrasi İçin Birlik” arayışında

Sosyal demokrat, sosyalist ve Kürt hareketinden bazı eski milletvekillerinin başını çektiği Demokrasi İçin Birlik (DİB) Girişimi, dün İstanbul'da oluşturuldu. DİB, denetleme, dayanışma ve direnme hakkını kullanacağını ilan etti. Ortak hedefin, demokratik mücadeleleri birleştirici bir güç odağı yaratmak olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde, DİB, “farklılıkların birlikte hareketi” diye tanımlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP), Meclis dışındaki bazı siyasi partilere, Türkiye'deki sol görüşlü pek çok sendika, meslek odası, baro, sivil toplum örgütünden temsilci ve bağımsız bireyler, DİB’katılımcıları arasında.

CHP eski milletvekillerinden Binnaz Toprak ve Rıza Türmen, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Kürt siyasi hareketinin eski milletvekillerden Akın Birdal ve Hasip Kaplan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Barosu’nun geçen yıl Kasım ayında öldürülen başkanı Tahir Elçi’nin yerine seçilen yeni başkan Ahmet Özmen ve Anayasa Hukuku Araştırmalar Derneği Kurucu Başkanı Profesör İbrahim Kaboğlu, “Buluşma” adı verilen dünkü ilk geniş kapsamlı toplantının konuşmacılarından bazılarıydı.

"Tek adam rejimi" uyarısı

Onlarca konuşmacının görüşlerini açıkladığı 12 saatlik toplantı sonrasında yayınlanan bildirgede, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durum sert sözlerle eleştirildi. Türkiye’nin “tek adam rejimine sokulmaya çalışıldığı” ve "iktidarın, 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek, ülkeyi Olağanüstü Hal (OHAL) baskı rejimine soktuğu” ifade edildi.

Bildirgede, ilk hedef olarak,” OHAL’in sona erdirilmesi ve kanun hükmünde kararnamelerle yaratılan toplumsal mağduriyetin giderilmesi” yer aldı. Siyasetin son haftalardaki en tartışmalı konularından başkanlık sistemine geçiş için yapılması öngörülen referanduma kapsamlı biçimde karşı çıkılması, bildirgede öngörülen ikinci hedef.

Türkiye'de sol siyasetin yeni bir "Birlik” oluşturması fikrinin tohumunu, CHP eski milletvekillerinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Rıza Türmen, geçen Mayıs ayında yazdığı “Bir demokrasi cephesine gereksinim var” başlıklı yazıyla atmıştı. CHP ve HDP'nin eski ve halihazırdaki bazı milletvekilleriyle, DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği temsilcileri ve bireysel katılımlarla, bu fikir, geçen Ağustos ayında bir girişime dönüştürülmüştü.

Türmen: Amaç ideolojik konsensüs değil

Türmen'e göre, 5 ay önceki yazısını kaleme aldığı günden bugüne, Türkiye’de krize sürüklenmekte olan demokrasinin sorunları, OHAL’le birlikte daha da büyüdü. Bu nedenle, böyle bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirten Türmen, amacın ideolojik bir konsensüs  oluşturmak olmadığını kaydetti. Rıza Türmen, "Herkesin, kendi ideolojik yapısını muhafaza ederek, bir ağ şeklinde, bir hiyerarşi olmadan birlikte hareket edebilmesi amaç. Farklılıkların birlikteliği, diyoruz biz buna. Bu sayede yeni bir güç odağı ortaya çıkarsa, bu tabii, demokrasi bakımından Türkiye’de önemli bir aşama olur” diyor.

Katılımcılardan Ufuk Uras, Özgürlük ve Dayanışma Partisi lideriyken, yüzde 10 barajını aşmak amacıyla 2007 seçimlerinde Meclis'e bağımsız aday olarak giren eski milletvekillerinden. Uras, Birlik'in, “özellikle referanduma giderken toplumsal muhalefeti asgari ortak müştereklerde buluşturarak, bir orta kat örmesi” beklentisinde. Şöyle devam ediyor: “Eğer, referanduma karşı ortak bir zemin oluşturabilirsek, giderek, ‘Sosyal demokratından sosyalistine, Kürt hareketine, Alevi hareketine, bütün renkleriyle somut bir işbirliğine dönüştürebilir miyiz' sorusuna doğru eğriltmek mümkün bunu.”

"Demokrasi Meclisi" oluşturuldu

HDP eş genel başkan yardımcılarından Saruhan Oluç ise, Türkiye'de demokrasiyle ilgili sorunların Meclis'te yer alan bir ya da iki partinin üstesinden gelebileceği boyuttan büyük olduğunu söylüyor. Oluç, “Ortadoğu politikalarına baktığımızda, Türkiye, hızla büyük bir çatışma ve savaşın parçası olmaya başlamış durumda. Bu nedenle, demokrasi ve hukukun üstünlüğü eksenli, mümkün olduğu kadar geniş bir birlikteliğin yaratılmasına ihtiyaç var” diyor. HDP'li siyasetçi, sol, liberal ya da muhafazakar görüşlerin, evrensel demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan  hakları zemininde bir araya gelmesi gerektiği görüşünü belirtiyor.

DİB’in dünkü ilk toplantısının sonuç bildirgesi, katılımcılardan bir “demokrasi meclisi” oluşturulduğunu da ilan ediyor. Bildirgeye göre, bu meclis önümüzdeki günlerde toplanarak, belirlenen hedeflere doğru çalışmaya başlayacak. Birlik, bir sonraki toplantısını, Diyarbakır ve Van barolarının davetleri üzerine, bu iki kentten birinde yapmayı planlıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler