• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

"Ülkem güvenlik konularında bir rol oynamalı”

Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, Moskova’nın Kıbrıs sorununu yakından takip ettiğini, iyi bilgi sahibi olduğun kaydetti...
"Ülkem güvenlik konularında bir rol oynamalı”

Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, Moskova’nın Kıbrıs sorununu yakından takip ettiğini, iyi bilgi sahibi olduğunu ve buna devam edeceğini belirterek “Ülkem, güvenlik konularında bir rol oynamalı, iç meseleler de müzakere masasında çözülmeli” dedi.

Fileleftheros dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüşen Osadchiy’nin, görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya “Moskova Güvenlik Konusunda Rol İstiyor… ‘Garanti İsteyip İstemediğini, Ne Tür Garanti İstediğini Lefkoşa Söyleyecek’” başlıklı haberinde yer verdi.

Habere göre Osadchiy “Güvenlik konuları bölgedeki genel güvenlikle ilgilidir. Bu yüzden Moskova bu alanla ilgileniyor. Biz yakından takip ediyoruz ve Sayın Kiprianu’nun Moskova ziyaretinin buna katkı koyacağını, bu konuda daha iyi bilgilenmemizi sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Garantiler konusu gündeme getirilerek Rusya’nın bu konuda net bir tutumu olup olmadığı sorulan Osadchiy şöyle konuştuı:

“Kıbrıs çağdaş bir devlet olmalıdır. Çağdaş bir ülke olarak garantiler olması gerekip gerekmediğini, bunu isteyip istemediğini bize Lefkoşa söyleyecek. Garantileri isterse o zaman da ne tür garantiler istediğini görüşeceğiz. Garantiler tabii ki bizi ilgilendirir çünkü bu konu güvenliğe, özellikle de bu bölgedeki güvenliğe bağlıdır.”

Moskova’nın Kıbrıs sorununun çözümünde aktif eylem üstlenip üstlenmeyeceği sorulduğunda “Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Kıbrıs’a o kadar sık gelmiyor olması hiçbir şey yapmadığımız anlamına gelmiyor. Size söylediğim gibi, Moskova çok iyi bilgi sahibidir, Dışişleri Bakanı Lavrov Kıbrıs sorununu iyi biliyor, biz de bu alandaki olguları yakından tabip ediyoruz” dedi.

Osadchiy, “Moskova Kıbrıs’taki enerji konusuna ilgi gösterecek mi” sorusuna da “Kıbrıs’taki enerji konularını da takip ediyoruz. Bu, birçok unsura bağlı ekonomik bir konudur” karşılığını verdi.

KİPRİANU OSADCHİY’E, EN ÜST DÜZEYDE TEMAS ETMEK İÇİN MOSKOVA’YA GİTME İSTEİĞİNİ İLETTİ

Gazete, AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun, Moskova’nın Kıbrıs sorununda daha çok rol oynamasını istediğini ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında mümkün olan en üst düzeyde temaslarda bulunmak için en kısa sürede Moskova’yı ziyaret etme isteğini Osadchiy’e ilettiğini yazdı.

Haravgi de “Rusya: Garantilere Lefkoşa Karar Verecek” başlıklı haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün parti merkezinde Osadchiy’i ağırladığını ve Rusya’nın Kıbrıs sorununda daha aktif rol oynaması talebinde bulunduğunu bildirdi.

Habere göre Kıbrıs sorununun çok kritik ve belirleyici bir aşamada olduğuna dikkat çeken Kiprianu “Bu aşamada Rusya çözüm çabalarında çok daha büyük bir rol oynamalıdır. Rusya’nın geçmişte olduğu gibi bugün de ilkelere dayalı tezlerini sürdüreceğine ve Güvenlik Konseyi’nde yine kendi kararlarına destek vereceğinden eminim” ifadelerini kullandı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler