• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Uzmanlardan "Çocuklarınızı Koronavirüsle İlgili Kaygılardan Uzak Tutun" Uyarısı

Uzmanlardan "Çocuklarınızı Koronavirüsle İlgili Kaygılardan Uzak Tutun" Uyarısı
Uzmanlardan "Çocuklarınızı Koronavirüsle İlgili Kaygılardan Uzak Tutun" Uyarısı

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmaları gereken çocukların hayatlarının bir rutin içerisinde devam etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların salgınla ilgili gereksiz kaygı uyandıracak konulardan uzak tutulmamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde kalmaları gereken çocukların, okul, arkadaş ve parklar gibi gelişimlerinde çok önemli yer tutan sosyal ortamlardan uzaklaşmak zorunda kaldığına işaret eden uzmanlar, AA muhabirine yaptıkları değerlendirmelerde bu süreçte ailelere büyük görevler düştüğüne değindi.

Salgın dolayısıyla duran sosyal hayatta, bilinçsizce sergilenen davranışlardan en fazla etkilenecek bireylerin çocuklar olduğuna işaret eden uzmanlar, çocukların mutlaka rutin yaşama ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"ÇOCUKLAR YAŞADIKLARI OLUMSUZLUKLARI EN ETKİLİ OYUNLA İFADE EDER"

Uzman Çocuk Klinik Psikolog Sümeyye Aksoy Barış, çocukların rutin içerisinde belirli saatlerini uykuya, yemek yemeye ve ders çalışmaya ayırmaları gerektiğini belirterek, "Yine bu rutin içerisinde esneme hareketleri, müzik açıp dans etmek, egzersiz yapmak gibi çocukların enerjilerini atmalarına yardımcı olacak, keyif alacakları faaliyetler olmalı." dedi.

Barış, çocukların yaşadıkları olumsuzlukları ifade etmede kullandıkları en etkili yolun oyunlar olduğuna değinerek, evdeki bu süreçte çocukların oyun oynamasının önemli olduğunu belirtti.

Çocuklar oyun oynarken duygularını düzenlemeyi, stresle ve hayatın olumsuzluklarıyla başa çıkmayı öğrendiklerini dile getiren Sümeyye Aksoy Barış, şunları söyledi:

"Bu süreç içinde gücün çocukta olduğu, oyunu kendi istediği gibi rahatlıkla yönettiği ve kendini güvende hissettiği sembolik oyunlar oynanabilir. Örneğin, çocuk herhangi bir şeyi virüsmüş gibi oynayabilir ve oyun gereği onu alt edebilir. Böylece gücün kendisinde olduğunu hisseder. Bu süreç içerisinde çocuk yaşadığı stresi oyuna yansıtacak ve kendini ifade etme şansı bulacaktır."

ÇOCUKLAR YAŞLARINA GÖRE FARKLI ŞEKİLLERDE BİLGİLENDİRİLMELİ

Bu dönemde çocuklardan gelebilecek "Neden evden dışarı çıkmıyoruz, gözle görülmeyen bir virüs nasıl oluyor da tüm dünyayı etkiliyor?" şeklindeki soruların çocuğun yaşına ve seviyesine göre cevaplandırılması gerektiğinin altını çizen Barış, şu önerilerde bulundu:

"Çocukları yaşlarına uygun ve ihtiyaç duydukları kadar bilgilendirmeliyiz. Çocuğun yaşı küçüldükçe, kısa, somut ve anlaşılır bilgi vermek yeterli olacaktır. Örneğin, çocuklara virüsün gribe benzer bir virüs olduğunu, sağlıklı beslendiğimiz ve hijyene dikkat ettiğimiz sürece bize zarar veremeyeceğini anlatabiliriz.

Ancak, çocuğun yaşı büyükse bilgilendirme biraz daha detaylandırılabilir. Bu konuda dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan biri, özellikle sosyal medyada yayılan asılsız haberlerdir. Çocukların bilmesi gerekmeyen ölen kişi sayısı, yayılma oranı gibi bilgilerden çocuklarımızı uzak tutmalıyız. Çocukların bunları bilmesinde hiçbir fayda olmayacağı gibi aksine çocuklarda kaygı yaratacaktır."

Salgın karşısında alınacak önlemlerde çocukların yaşına uygun bir anlatımın tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Sümeyye Aksoy Barış, önlemlerin küçük çocuklar için eğlenceli hale getirilebileceğini dile getirdi.

Barış, "Örneğin, çocuklara 'Ellerini temizlerken sevdiğin bir şarkıyı birlikte söyleyelim mi? Böylece şarkı bitene kadar ellerindeki mikroplar da ölmüş olacaktır' ya da virüs temas yoluyla bulaştığı için 'Seninle bir oyun oynayalım. Bu oyunda el sıkışmak, sarılmak yok, bakalım kim daha uzun süre oyunu sürdürebilecek?' diyerek tedbirleri oyunlaştırabiliriz." diye konuştu.

"GEREKSİZ KAYGI UYANDIRACAK KONULARDAN UZAK TUTULMALILAR"

Çocuk ve Ergen Psikolojisi üzerine çalışmalar yürüten Psikolog Ayşe Nur Tekçe de evde geçirilecek süre boyunca tüm aile bireylerinin evde bulunması nedeniyle tartışmaların olabileceğine dikkati çekerek, ebeveynlerin çocuklarıyla kurdukları ilişkinin zedelenmemesi için çaba göstermeleri gerektiğini söyledi.

Tekçe, sürekli evde bulunulması ve dışarıya çıkılmaması nedeniyle çocukların her zamankinden daha talepkar, daha kaygılı, daha öfkeli ve çeşitli duyguları daha yoğun yaşayabileceklerini vurguladı.

"Tıpkı günlük yaşamdaki gibi bir düzen oluşturmak, disiplini elden bırakmamak ve böylece sınırların aşılmasına izin vermemek, aile içi iletişimin sağlığını korumak için önemli olacaktır." diyen Ayşe Nur Tekçe, çocukların yaşadıkları korku ve kaygıyı anlamanın ve onların duygularını kabul edip yanında olunduğunun hissettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu süreçte, çocukların onlarda gereksiz kaygı uyandıracak konulardan uzak tutulmaları gerektiğini de vurgulayan Tekçe, "Çocukların, özellikle sosyal medyada dönen haberlerden, sürekli koronavirüsün tehlikelerinden ve getirdiği olumsuzluklardan bahseden haber kanallarından uzak tutulmaları önemlidir." şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler