• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 36 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Vatandaşlarda yol tepkisi

Vatandaşlarda yol tepkisi
Boğaz-Boğaztepe-Yarköy Çift Şeritli Güzergah Komitesi, Bahçeler, Dokuzevler, Boğaz, Boğaztepe ve Kalecik köylerinden geçirilmesi planlanan çift şeritli yol projesinin iptali için eylem yaptı…

Gamze BAYKUR

Boğaz-Boğaztepe-Yarköy Çift Şeritli Güzergah Komitesi ile İskele Yurttaş İnisiyatifi, Bahçeler, Dokuzevler, Boğaz, Boğaztepe ve Kalecik köylerinden geçirilmesi planlanan çift şeritli yol projesinin iptali için eylem yaptı. Dün Kurtuluş köyü kavşağında yol keserek “Bölgemizin kalkınmasını çift şeritli yolla engellemeyiniz”, “Hükümet neredesin? Çift şeritli yolla gömülüyoruz”, “Dokuzevler-Boğaz ve Boğaztepeyi yok eden yol istemiyoruz”, “Bölge halkı temiz çevre, sağlık ve huzur istiyor” ve “Hiçbir ülkede çevre yolu yerleşim yerinden geçirilmez” yazılı pankartlar açan eylemciler bölgede çift şeritli yol çalışmalarının sona erdirilmesi için yetkili KKTC Makamlarının meskun bölgede çift şeritli yolun yapılmayacağına dair verdikleri sözleri tutmasını istedi.

Karamanoğlu: “Binalar ve esnaflar büyük zarara uğrayacak…”

Boğaz-Boğaztepe-Yarköy Çift Şeritli Güzergah Komitesi adına basın açıklaması yapan Abdülkerim Karamanoğlu, Bahçeler, Dokuzevler, Boğaz, Boğaztepe ve Kalecik köylerinin hızla gelişmekte olan meskun bölgelerinden geçirilmesi planlanan çift şeritli yolun servis yolları olmadan evleri ve iş yerlerinin birkaç metre yakınından geçeceğinden binalar ve esnafların büyük zarara uğrayacağını ve ayrıca bölgedeki insanların denizle irtibatını, yaşam kalitesini, ekonomik ve sosyal kalkınmasını olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Boğaz ve Boğaztepe’nin denize yakın ve turizm bölgesindeki arazinin jeolojik yapısından ötürü yolu geliştirmek için yaklaşık 10 metre yükseklikteki tepenin büyük bir kısmının ağır iş makineleri ile yok edileceğini belirten Karamanoğlu, bu çalışmaların gerek çalışmalar sırasında gerekse ileride binalarda büyük zararlara neden olacağını söyledi. Bu sebeplerden dolayı bölge halkı, esnaf, ilgili altı muhtarlık ve sivil toplum örgütlerinin bölgeden geçirilmek istenen çift şeritli yola karşı 5 yıldan beri mücadele verdiklerini dile getiren Karamanoğlu, bu mücadele çerçevesinde Cumhuriyet Meclis Dilekçe Komitesine de müracaatlarda bulunulduğunu kaydetti.

[huge_it_slider id="2"]

 

“Çift şeritli yol çalışmalarının durdurulması için gereken somut adım atılmadı…”

Abdülkerim Karamanoğlu, Cumhuriyet Meclis Dilekçe Komitesinin, Cumhuriyet Meclisinde okunan “Gerekçeli Tavsiye Kararında” halkın endişelerini paylaştıklarını ve çift şeritli yolun meskun yerlerden geçmemesi ve alternatif bir güzergahtan geçmesi için Hükümet ve Boğaz-Boğaztepe-Yarköy Çift Şeritli Güzergah Komitesi temsilcileri arasında görüşmeler yapılması için tavsiye kararında bulunulduğunu söyledi. Bölge halkı, esnafı, muhtarları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin, Ercan Havaalanından başlayıp meskun olmayan İskele-Topçuköy ve Boğaztepe-Yarköy bölgesi arasından geçip Çayırova üzüerinden Bafra Turizm bölgesinde sona erecek çift şeritli yol güzergahı dahil olmak üzere hükümet ve KKTC Karayolları Dairesi Müdürlüğü’ne yazılı olarak 3 alternatif güzergah önerdiğini belirten Karamanoğlu, verdikleri sözlü taahhütlerin gerçekleşmesi ve bölgede yapılan çift şeritli yol çalışmalarının durdurulması için gereken somut adımın atılmadığını söyledi.

“Projelendirilen çift şeritli yol Çevre Yasasına aykırı…”

Projelendirilen çift şeritli yolun ihalesinin ve kamulaştırma kararnamelerinin ilgili yasalarla, Anayasanın 40. Maddesi ve Çevre Yasasına aykırı olduğunu ileri süren Boğaztepe-Yarköy Çift Şeritli Güzergah Komitesi Temsilcisi Abdülkerim Karamanoğlu, buna rağmen yapım çalışmalarının ihalesini alan müteahhit tarafından Çayırova’dan başlatılmasının halkın endişe ve huzursuzluğunun artmasına neden olduğunu söyledi. Karamanoğlu, halkın endişe ve huzursuzluğunun artması karşısında komite olarak Başbakan ve Başbakan Yardımcısı ile yaptıkları görüşmede, her iki hükümet ortağının sözlü olarak kendilerine çift şeritli yolun Bahçeler, Dokuzevler, Boğaz, Boğaztepe ve Kalecik köyünün yeni gelişen meskun bölgesinden geçmeyeceği ve bu doğrultuda ilgililer nezdinde gereğinin yapılacağının bildirildiğini ifade etti. Karamanoğlu, basın açıklamasının sonunda komite olarak, belirtilen meskun bölgede çift şeritli yol çalışmalarının sona erdirilmesi için yetkili KKTC Makamlarının meskun bölgede çift şeritli yolun yapılmayacağı ve meskun yerlerden geçmeyeceğine dair verilen taahhütlerin sözde değil acilen somut olarak yerine getirilmesi için müteahhide acilen yazılı olarak bildirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler