• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

"Yaklaşık 795 milyon insan yetersiz besleniyor"

LAÜ Öğretim Üyesi Günebak “Dünya Gıda Günü”nde tüm ulusların ortak sorunu olan açlık ve yetersiz beslenmeye dikkat çekti
"Yaklaşık 795 milyon insan yetersiz besleniyor"

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak “16 Ekim Dünya Gıda Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, tüm ulusların ortak sorunu olan açlık ve yetersiz beslenmeye dikkat çekmek ve çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim’in Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde Dünya Gıda günü olarak kutlandığını ve toplantılar düzenlendiğini belirtti.

IFPRI göre; dünyada gelişmekte olan ülkelerin 52’sinde açlık “endişe verici” ve “ciddi” seviyede

 Her bireyin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan miktar, çeşitlilik ve yeterlilikte güvenli besine ulaşma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Günebak, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenlerini, besin üretim ve dağılımının eşitsizliği, beslenme bilgisi yetersizliği, hızlı nüfus artışı, ekonomik gücün yeterli olmaması nedeniyle besine ulaşamama ve çevre sağlığının bozulması olarak sıraladı. Günebak, Dünya Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI) 2015’de yayınladığı raporları göre, dünyada gelişmekte olan ülkelerin 52’sinde açlığın “endişe verici” ve “ciddi” seviyede olduğunun bildirildiğini dile getirerek, listede adı geçen en kötü durumdaki ilk üç ülkeyi Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Zambiya olarak; en iyi durumdaki üç ülkeyi de Kuveyt, Suudi Arabistan ve Türkiye olarak açıkladı. “Yapılan hesaplara göre dünyada yaklaşık 795 milyon insan yetersiz beslenmektedir” diyen, Günebak, birçok ülkede besin üretiminin, artan nüfusun gereksinimini karşılayamadığını, besin üretim miktarın yeterli olmaması ile birlikte, üretilen besinin de düzenli ve yeterli düzeyde dağıtımının da sağlanabilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Besin savurganlığına dikkat

  Besin savurganlığı konusunun da üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirten Günebak, her hanenin gereksindiği miktar ve çeşitlilikte besin satın alma yönünde davranış geliştirmesi sağlanması ve buna dair eğitim politikalarının geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Besin güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması, besin ihracat pazarının büyütülmesi amacıyla yapılması gerekenleri ifade eden Günebak, bu amaç doğrultusunda her haneden her gıda üretim işletmesine kadar geniş bir yelpazede, besin hijyeni standartları korunması ve geliştirilmesi, tarım ilacı veya antibiyotik ilaç, katkı maddesi ve gübre kullanımının kontrol altına alınması, besin teknolojisinin doğru ve güvenli kullanılmasının sağlanması gerektiğini, bu bağlamda en küçük ölçekli üreticinin dahi bilinçlendirilmesinin hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Günebak, bu sayede beslenme kaynaklı sorunların önüne geçilmesi yönünde güvenli adımlar atılması mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Günebak, son olarak “Lefke Avrupa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak, halkımıza yönelik taşıdığımız sorumluluklarımızın farkında olarak; genç, aydın, bilinçli bilim insanları yetiştirmenin verdiği gururla, Dünya Gıda Günümüz’ü kutlarız” dedi.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler