• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

"Yangından mal kaçırır gibi İstanbul'a..."

YKP Akıncı’nın İstanbul ziyaretini değerlendirdi...
"Yangından mal kaçırır gibi İstanbul'a..."

YKP Yürütme Kurulu, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve Akıncı’nın ziyaretini değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Bir gece yarısı operasyonu ile TC’nin gönderdiği uçak ile İstanbul’a uçan Akıncı’nın yaptığı hamle bir süredir olumlu gibi gösterilmeye çalışılan görüşme masasını tamamen havaya uçurulması girişimine dönüştü…

Bu, TC derin devletinin ve hariciyesinin gizli operasyonuydu ve amaçlarına ulaştılar.

Buna rağmen esas düş kırıklığı CTP ve TDP liderliklerinin yaptıkları açıklamalardır.

Bu ziyaret öncelikle Kıbrıs’ın kuzeyindeki yerleşik tüm kurallar çiğnenerek ortaya çıktı. Bir cumhurbaşkanın ülkesini nasıl terk edeceği bellidir, özel bir davete katılacağında sözcünün açıklama yaptığı ortadır, havaalanında bir prosedür uygulanır ve en önemlisi vekalet bırakır. Tüm bunların yapılmadığı, yangından mal kaçırır gibi İstanbul’a gidildiği yani bir talimatla oraya taşındığı ortadadır. Talimatlara hayır diyerek onurlu duruş sergileyeceği iddia edilen Akıncı, tersini yapmış talimatın gereğini yerine getirmiştir.

Gene BM Genel Sekreteri ile yapılacak görüşmelerin şekli, biçimi, bunun duyurulma şekli ortadır. Akıncı ile Ban Ki-moon arasında resmi bir görüşme değil, “geçerken uğradım” görüşmesi yapılmıştır yani esas amacın bu olmadığı, görüşme, paravan yapılsın diye senaryoya sonradan eklenmiş showdur…

Esas amaç BM nezdinde yapılan bir toplantının parçası olan yemekte “KKTC” denen yapının ekletik de olsa eklemlenerek statü dayatma ve bunun üzerinden masada pozisyon elde etmeye çalışma ve buna tepki göstereceği belli olan Anastasiadis’i masadan uzaklaştırma operasyonuydu. Böylelikle kötü çocuk masayı terk eden olacaktı.

TC derin devleti ve hariciyesinin operasyonuna CTP ve TDP liderlikleri alkış tutarak destek vermişlerdir, bu kabul edilemezdir.

Topluma doğruları söylemeyerek bunun masum bir yemek olduğu, Anastasiadis’in de Kıbrıslı Türkleri kabul etmediği masalını topluma okumaktadırlar. Ama esas filmin ne olduğunun görüntüsü Ercan’da kendini ortaya belli etmiş, çözüm istemeyen başbakan ve UBP liderliği Akıncı’yı havaalanında kahramanlar gibi karşılamış, görüşme masasını havaya uçurma girişiminden dolayı onurlandırmıştır.

Tüm yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki Kıbrıs sorunun çözümü liderle bırakılamayacak kadar ciddi bir konudur. Kapsamlı çözüm diye diye yolun taksime doğru gittiği ortadır.

Yeni Kıbrıs Partisi bir kez daha görüşmelerin şeklinin değiştirilmesi, çerçeve antlaşması bulunmasına yoğunlaşılması çağrısı yapar. YKP, çerçeve antlaşması temelinde iki toplumun tüm kesimlerinden oluşacak ortak bir yürütme organı ile geriye kalan tüm konuların toplumların katılımı ve motivasyonu ile mümkün olacağının altını çizer. Böylesi bir metot Kuzey İrlanda’da denenmiş ve başarılı olmuştur.

YKP, bir kez daha toplumun tüm kesimlerine uluslararası hukuk çerçevesinde görüşme sürecinin götürülmesi gerektiğinin altını çizer, kimi siyasi parti ve örgütlerin modası geçmiş showlara dahil olan açıklamalarına karşı uyanık olmaları çağrısı yapar…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler