• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Yaşlılık psikolojisine dikkat edilmelidir!

Yaşlanmanın herkes için kaçınılmaz olduğunu belirten Psikiyatrist Üney, “Hayatın bu dönemindeki değişimler, bazı insanlar açısından baş edilmesi zor durumlar yaratır. Bu nedenle yaşlılık psikolojisine dikkat edilmelidir” dedi.
Yaşlılık psikolojisine dikkat edilmelidir!

Bugün dünyada yaşlı nüfusun, genç nüfusa göre daha hızlı arttığını ve yaşlanmayla birlikte birçok aktivitenin azaldığını dile getiren Psikiyatrist - Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, özellikle emeklilik gibi durumlarda kişilerin, sosyal hayattan uzaklaşıp yalnız kalabildiklerini söyledi.

Yaşlılıkta yakınların ya da eşin ölümünün kişiyi daha da yalnızlaştırdığını söyleyen Üney, hayatın bu dönemindeki değişimlerin, insanların çoğu için baş edilmesi zor durumlar olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

"Aktif bir insanın hastalık ve fiziksel kısıtlılıklar nedeniyle yaşamdan uzak kalması oldukça güçtür. Günümüzde yaşlanmayla baş etmek için birçok kişi estetik uygulamalar yaptırmaktadır. Beden ve yüzde ki değişimlere de ayak uydurmak kişiyi zorlayabilir."

ihiyar.jpg

Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, yaşlılık yıllarını daha rahata ve huzurlu geçirmek için atılacak 10 adımı şöyle sıraladı:

1. Egzersiz yapın: Yaşlanmayla birlikte fiziksel aktivitede azalma olur. Ancak gençlik hatta çocukluk yıllarından itibaren egzersiz yapan kişilerde, yaşlılıkta da fiziksel olarak gerileme az olur.

2. Dışarıda zaman geçirin: Birçok yaşlı çeşitli bahanelerle evden pek çıkmak istemezler. Oysaki dışarıda gezmek, yeni uyaranlara maruz kalmayı sağlar. Bu da kişiyi hazır ve zinde tutar.

3. Günlük gazete okuyun: Yaşlı bireylerin çoğu gündemle pek ilgilenmezler. Aksine günlük hayattan haberdar olmak, siyaset okumak, gündemi takip etmek, kişiyi zihinsel olarak dinç tutar. Bunamayı geciktirir.

4. İnsanlarla ilişkilerinizi devam ettirin: Eski çalıştığınız yere uğramak, arkadaşlarınızla görüşmek sizi yaşamın içinde tutacaktır.

5. Gönüllü işlerle uğraşın: Yaş itibarı ile deneyimlerinizi aktarıp, insanlara yardımcı olmak, size işe yaramaya devam ettiğinizi hissettirir.

6. Yiyeceklerinize dikkat edin: Sağlığı korumanın en önemli yöntemi, hastalanmamak için yeme içme düzenine dikkat etmektir.

7. Gençlerle sohbet edin: Gençlerle görüşmek ve sohbet etmek, yaşlı kişiyi yaşamın içinde kalmasına teşvik eder.

 8. Hobi edinin: Özellikle emekli olan kişiler üretmeye alışıktırlar. Bir anda üretimden çekilmek işe yaramazlık hissi yaratır. Bunun için mutlaka uğraşacağınız bir alanınız olsun.

9. Seyahat edin: Ekonomik gücünüz nispetinde seyahat etmek, yeni yerler görmek kişinin öğrenme heyecanını ayakta tutar.

10. Şehrinizi gezin: Birçok şehirde yaşlıların belediye otobüsleriyle seyahati ücretsizdir. Bir başka semte gitmek çevreyle teması artırır. Böylece zihinsel işlevlerinizi korur."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler