• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Yeni cezaevi binası inşasına başlanıyor

Minareliköy’de 765 kişilik yeni cezaevi inşası, yer tespitinin ardından başlıyor.
Yeni cezaevi binası inşasına başlanıyor

Yeni cezaevi 500 günde tamamlanacak. 500 yetişkin erkek, 100 yetişkin kadın, 65 çocuk ve 100 kişilik açık cezaevi şeklinde olacak olan cezaevi, 75 milyon TL’ye mal olacak.   

Yeni cezaevi, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile Türkiye Müteahhitler Birliği arasında 2015’te imzalanan protokol doğrultusunda, Türkiye ve KKTC’den şirketler tarafından oluşturulan konsorsiyum tarafından inşa edilecek. 

Yeni cezaevi binası inşaatında yer alacak firmalar, ilgili sendika ve birlik temsilcileri  bugün İçişleri Bakanı Kutlu Evren’i ziyaret etti.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, İçişleri Bakanlığında düzenlenen görüşmenin başında yaptığı açıklamada, on yıl gündemde olan yeni cezaevi inşasında nihayet yapım aşamasına gelindiğini söyledi.

KKTC-TC işbirliğinin “büyük projeler için örnek teşkil etmesi” temennisinde bulunan Evren, 75 milyon TL’lik projenin 39 Milyon TL’sinin KTİMB üyesi firma tarafından, 36 milyon TL’lik kısmının da TMB üyesi müteahhit firma tarafından yapılacağını kaydetti.

İnşaatın yüzde 52’sini yerli müteahhit firma, yüzde 48’ini de Türkiye’den müteahhit firmanın üstlendiğini anlatan Evren, atölyeler , spor ve sosyal tesislerin de yer alacağı cezaevinin 93 dönümlük arazi üzerine inşa edileceğini söyledi.

GÜRCAFER

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ise, yeni cezaevi için yapılan işbirliğini, uzun süredir tesis edilmeye çalışılan doğru bir işbirliği modeli olarak değerlendirdi.

Ankara kaynaklı ihaleler ve Akdeniz için öngörülen projelerin TC ile KKTC’li şirketlerin işbirliğinde yapılması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Gürcafer, “Doğru modelin bu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Protokol’e KKTC’den kaynaklanan bir takım sıkıntılardan dolayı uyulamadığını kaydeden Gürcafer, ihaleyi kazanan TMB üyesi şirketin konuya çok hassasiyet gösterdiğini belirtti.

ATAN

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası Başkanı Metin Atan, Merkezi Cezaevi’nin KKTC’nin kanayan yarası olduğunu, yeni cezaevinin bir “devrim” niteliğinde olduğunu kaydetti.

KAPTAN

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Ahmet Kaptan ise, cezaevindeki sorunların sendikal yaşantısında karşı karşıya kaldığı en eski sorun olduğunu belirtti.

Verdiği söze sahip çıktığı için Bakan Kutlu Evren’e teşekkür eden Kaptan,  cezaevinde bina dışındaki sıkıntıların çözülmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

YILMAZ

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN) Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, yeni binası ile birlikte cezaevinin hem daha rehabilite edici, hem de çalışma ortamının daha iyi olacağını söyledi.

KAYALI

Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı da,  her gün mahkumları ve çalışanları altyapısı çok kötü olan bir cezaevinde görmenin çök üzücü olduğunu kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler