Girne açıklarında 267 kişinin bulunduğu yolcu teknesinin batmasıyla yaşanan facianın ardından ihmal iddiaları tartışılmaya devam ediyor.
KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, geminin SOS sinyalini çok geç verdiğini ve mürettebat arasında SOS verilip verilmemesi konusunda bir süre tartışma yaşandığını söyledi. Arıklı ayrıca geminin 12 yıl önce kaza yaptığını doğrularken, geminin yeniden sefere çıkmasına ilişkin süreci de anlattı.
“GEMİ DAHA ÖNCE KAZA YAPMIŞ”
KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, tv100 canlı yayınında Girne açıklarında batan yolcu teknesine ilişkin iddiaları değerlendirdi. Arıklı, geminin daha önce kaza yaptığına ilişkin haberleri doğrulayarak, bunun tek başına geminin yeniden sefere çıkmasına engel olmadığını belirtti.
Arıklı, “Evet, geminin daha önce kaza yaptığı biliniyor. Ancak kaza yapan bir geminin bir daha sefere çıkamayacağına dair bir kaide yok; önemli olan tamiratın düzgün yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
“BAKIMLARI TÜRK LOYDU GÖZETİMİNDE YAPILDI”
Arıklı, geminin bakım ve kontrollerine ilişkin de bilgi verdi. Geminin bakımlarının Türkiye'nin önde gelen klas kuruluşlarından Türk Loydu'nun gözetiminde yapıldığını ve uygunluk belgesi verildiğini söyledi.
Arıklı,
“Türk Loydu'nun onayladığı bir belgeyi bizim reddetmemiz mümkün değildir”
dedi.
KAPTAN SUÇU DALGALARA ATTI
Arıklı, kaptanın ilk ifadesinde kazanın nedenine ilişkin dalgaları işaret ettiğini söyledi. Kaptanın, dalgalar nedeniyle gemide delik açıldığını ifade ettiğini aktaran Arıklı, olaydan bir gün önce çok sert bir fırtına yaşandığını belirtti.
Arıklı ayrıca geminin denize düşen bir parçaya çarpmış olabileceği ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Böyle bir çarpmanın fark edilmemiş olabileceğini söyleyen Arıklı, gemilerin hızlı olduğunu ifade etti.
“GEMİ ÇOK GEÇ SOS VERDİ”
Facianın ardından dikkat çeken konulardan birinin de SOS sinyalinin ne zaman verildiği olduğunu belirten Arıklı, geminin çok geç SOS verdiğini söyledi.
Arıklı, geminin yaklaşık 4 mil açıkta bulunduğunu ve daha erken SOS verilmesi halinde yardımın da daha erken ulaşabileceğini ifade etti.
SOS VERİLİP VERİLMEMESİ KONUSUNDA TARTIŞMIŞLAR
Arıklı, geminin SOS vermeden önce mürettebat arasında tartışma yaşandığını öne sürdü. Arıklı,
“Ama anlaşılan aralarında SOS verip vermeme konusunda bir süre tartışmışlar”
ifadelerini kullandı.
Arıklı'nın açıklamalarıyla birlikte geminin daha önce yaşadığı kaza, bakım süreci ve facia sırasında SOS sinyalinin geç verilmesine ilişkin iddialar yeniden gündeme geldi.