2015'in en önemli uzay anları ve keşifleri!

Plüton, Dünya 2.0, kuyruklu yıldızlar ve fazlası. İşte 2015'teki en önemli uzay keşifleri ve anları!

Dünya'nın tüm dikkati uzaklardaki galaksilere ulaşmak konusuna yoğunlaşmış olabilir. Ancak kendi galaksimizde de birçok şey olup bitiyor ve sadece bu olayları bile kutlamaya değer. Açıkçası bu hızla 2016'ya girmeden önce yeni bir şok yaşamamız mümkün. 2015'teki kayda değer bulduğumuz keşifleri aşağıda sıraladık.

SpaceX imkansızı başardı

Elon Musk'ın SpaceX firması, Falcon 9'un 15 katlık ilk kısmını, 200 kilometre yükseklikteki uzay yolculuğunun ardından yeryüzüne dikey olarak indirmeyi başardı. Roket, 11 iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirme görevini de başarıyla gerçekleşirdi. Daha önceki denemelerin hepsi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Plüton etkilemeye devam etti

2006'da gönderilen New Horizon, Temmuz'da Plüton'a yaklaştı ve cüce gezegenin nitrojen ve metandan oluşan buzul kutuplarıyla çok aktif olduğunu, bunun yanında kraterlerden şaşırtıcı derecede yoksun olduğunu gösterdi.

Kuyruklu yıldızlar hakkında yeni şeyler öğrendik

Avrupa Uzay Ajansı'nın uzay modülü Philae, geçen sene bir kuyruklu yıldızın üzerine inerek manşetlere taşınmıştı. Ancak modülün pili zayıf düştüğünden güvenli moda geçmişti. Haziran ayında tekrar uyanan modül, yörüngedeki eşlikçisi Rosetta'ya önemli veriler göndermeyi başardı.

Keşiflerinden biri, kuyruklu yıldızda bulunan suyun kütlesinin yeryüzündekine göre daha fazla olmasıydı. Bu bilgi, suyun yeryüzüne bir kuyruklu yıldız bombardımanı yoluyla geldiği teorilerinin yanlış olduğunu göstermek için kullanıldı.