2020'de 40 milyon kişi kör olabilir

Göz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kataraktın, yüzde 51 ile dünyadaki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Alimgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz bebeğinin  arkasında yer alan göz merceğinin doğuştan ya da yaşlanma sonucu şeffaflığını  kaybetmesi olarak tanımlanan kataraktın, en yaygın göz hastalıkları arasında yer  aldığını belirtti.

Hastalığın, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunlar  oluşturabileceğini ancak çok basit cerrahi müdahalelerle çözüme kavuştuğunu  aktaran Alimgil, doğum kaynaklı kataraktın zararlarına dikkati çekti.
 
Doğuştan kataraktın, çok ciddi ve tehlikeli bir durum olduğunu, bazen  annenin hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklara, aldığı ilaçlara bağlı olarak  bebeklerde katarakt oluşabileceğini dile getiren Alimgil, "Görme gelişimini  olumsuz etkileyebilecek düzeyde olanların en kısa sürede ameliyat edilmeleri  gerekir. Zaman geçirilir ise ileride düzeltilmesi mümkün olmayacak göz  tembellikleri kaçınılmazdır." diye konuştu.