AB Mısır'daki kaosa el attı

Mısır'da krizin aşılması yönündeki çabalar hız kazandı.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'a yaptığı ziyarette, gözaltında tutulan ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü.

Mursi ile görüşmesine dair gazetecilere açıklamalarda bulunan Ashton, krizden çıkış için barışçıl bir çözüm yolu bulunması gerektiğinin altını çizdi, şiddetten uzak durulması çağrısı yaptı.

''Mursi'nin sağlık durumu iyi''

Açıklama Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan geldi.

Ashton, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ziyaretinden saatler sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Ashton toplantıda Mursi'nin durumuna ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Ashton, Mursi'nin hergün gazete okuma ve televizyon izleme olanağına sahip olduğunu söyledi.

Mursi'yle iki saat görüşen Ashton, krizden çıkış için barışçıl bir çözüm yolu bulunması gerektiğini belirtti ve şiddetten uzak durulması çağrısı yaptı.

Ara buluculuk girişimlerinin süreceğini bildiren Ashton, Mursi'nin nerede tutulduğuyla ilgili ise bilgi vermekten kaçındı.

Müslüman Kardeşler'den Ashton'a verilen cevapta ise Mursi'nin göreve iade edilinceye kadar barışçı gösterilerin süreceği vurgulandı.

Öte yandan binlerce demokrasi yanlısı, Adeviye Meydanı'nı doldurdu. Darbe karşıtları " Katil Sisi", " Çok Yaşa Mursi" şeklinde sloganlar attı.

Kahire'nin diğer bazı yerlerinde de Mursi lehinde gösteriler düzenlendi. Bu gelişmeler yaşanırken Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Büyükelçi Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanı'nın Avrupa işlerinden sorumlu Yardımcısı Hatem Seyf El Nasır ile görüştü.

Görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.