Bilinmeyenleri ile AKSA

Ülkemizde, 12 yıldır yüzde 50 elektrik ihtiyacını karşılayan AKSA Elektrik Santrali Tesis Müdürü Murat Çaptuğ, İskele Kalecik’te faaliyet gösteren AKSA Firması’nın ülkedeki faaliyetleri ile ilgili Detay Gazetesi’ne konuştu. Çaptuğ, AKSA tesislerinin bacalarına taktığı ve ciddi bir yatırım gerektiren filtre sistemleri ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.
AKSA elektrik enerjisi üretim tesislerinde, personel sayısının 85 olduğunu, mevcut personelin yüzde 75’inin yerli olduğunu ve yerli istihdamına önem verdiklerini vurgulayan Çaptuğ, gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri ile spora yaptıkları ciddi katkıları ve bölgedeki kültürel etkinliklerin yaşatılması adına, festivallere sağladıkları katkı ve sponsorluklarını da gazetemize anlattı. 

Rana SARRO

KKTC’nin, 12 yıldır yüzde 50 elektrik ihtiyacını karşılayan AKSA Elektrik Santrali Tesis Müdürü Murat Çaptuğ, İskele Kalecik’te faaliyet gösteren AKSA Firması’nın ülkedeki faaliyetleri ile ilgili Detay Gazetesi’ne konuştu.

AKSA Enerji Üretim A.Ş. ile aynı holding çatısı altında jeneratör hizmeti veren Aksa Jeneratör Aş.’nin faaliyetleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Çaptuğ, AKSA tesislerinin bacalarına taktığı ve ciddi bir yatırım gerektiren filtre sistemleri ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

AKSA Enerji Üretim A.Ş. KKTC Sorumlusu Murat Çaptuğ, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayan iki elektrik santralinden biri olan AKSA’ya çok ciddi bir yatırım yapıldığını belirtti.

“12 YILDIR KIBRIS TÜRK HALKINA HİZMET VERİYORUZ”

Kıb-Tek vasıtasıyla ülkede 12 yıldır Kıbrıs Türk halkına hizmet etmeye devam eden AKSA’nın, ülkenin yüzde 50 enerjisini ürettiğini belirten Murat Çağtuğ, santralin filtre sisteminin de ciddi bir yatırım gerektirdiğini kaydetti. AKSA Elektrik Üretim Aş olarak, Elektrik Kurumu’nun hizmetinde olduklarını ve Elektrik Kurumu’na ürettikleri elektriği verdiklerini,

FİLTRE DEVREDE

Murat Çaptuğ, AKSA tesislerinde mevcut 8 ayrı makine ile ilgili ise, gazetemize şu teknik bilgileri de verdi:

“AKSA’nın kapasitesi ile Teknecik Elektrik Santrali’nin kapasitesi hemen hemen yarı yarıyadır. Mevsimlik talebe göre değişiyor ama hemen hemen yarı yarıya denebilir. İki farklı konu var. Biri denoks dediğimiz bir filtre sistemi var. Azot oksit, bir de kükürt dioksitlerle ilgilidir. Azot oksit filtre sistemini devreye alma çalışmalarına 2013 yılının sonlarında başladık. 2014 yılı Aralık- 2015 Ocağı’nda da bitti. Şuan itibariyle 8 ünitede denoks ile ilgili hiçbir sıkıntı yok. Detoks denilen bu kükürt oksit sistemleri, zaten seneler öncesinde santralde var olan bir sistemdir. Bunu sürekli kapasite artışları ile revize ediyoruz. Yani detoks kükürt arıtım sistemi çok seneler öncesinde var. 2012 yılında en son revize yaptık. Şuanda da 2014 yılında eklenen son 8’inci makineyle ilgili, bir revizyon daha yapıldı. O da bir ay içerisinde tamamlanıyor. Ondan sonra başka herhangi bir kapasite artışı olmadığı sürece, sistemde herhangi bir değişiklik olmayacak.”

“85 PERSONELİN % 75’İ YERLİ”

AKSA elektrik enerjisi üretim tesislerinde, personel sayısının 85 olduğunu, mevcut personelin yüzde 75’inin yerli olduğunu ve yerli istihdamına önem verdiklerini vurgulayan Çaptuğ, AKSA Firması olarak ülkede gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili de bilgiler verdi.

Ülkede aktif rol aldıkları sosyal sorumluluk projeleri ile katkılarının sorulduğu Çaptuğ, özellikle spora ciddi katkıları olduğunu, bölgedeki kulüplere desteklerinin rutin her yıl devam ettiğini, yine kültürel etkinliklerin yaşatılması adına, bölgede gerçekleştirilen festivallere de sponsorlukları olduğunu ve sivil toplum örgütleri ile derneklerle de devamlı olarak irtibat halinde olduklarını anlattı. Murat Çağtuğ, AKSA Firması olarak, ülke sporu ve ülkenin kültürel değerlerinin yaşatılması adına yaptıkları yardımları ve sponsorlukları şu şekilde anlattı:

“BUNLARIN REKLAMINI YAPMADIĞIMIZ İÇİN BİLİNMİYOR”

“Gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz var. Spora, ciddi katkılarımız var. Kulüplerin adını vermem doğru olmaz ama 10-15 futbol kulübüne sponsorluğumuz var. 10-12 yıldan beridir kulüplere olan desteğimiz rutin her sezon devam ediyor. Bölgemizde bulunan ve hem Kıbrıs şampiyonu olan hem de uluslar arası şampiyonlukları olan Kigboks Okulu’na da ciddi katkılarımız var. Takımların yanı sıra; okulların voleybol, basketbol, satranç takımlarına ve başka spor dallarına da desteğimiz var. Bölgemizde belediyeler festivaller düzenliyor. Bölgedeki kültürel etkinliklerin yaşatılması adına, Mehmetçik, Büyükkonuk, Yeniboğaziçi festivallerine de sponsor oluyoruz. Bunun haricinde, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve derneklerle de sürekli irtibat halindeyiz. Bunların tabi reklamı olmuyor. Yaptıklarımızın reklamını yapmıyoruz.”

“KİTLESEL ÇALIŞMALARIMIZ DA VAR”

“Bunların haricinde, daha kitlesel çalışmalarımız var. Okullarda bir takım çevre bilinci eğitimi çalışmalarımız var. Şuanda Bakanlık yetkilileri ile görüşüyoruz. İleriki günlerde belki bu basında gündeme gelir. İlkokuldan başlayıp çevre bilinci ile ilgili bir eğitim hedefleniyor. Özellikle ülkede olmayan geri dönüşüm konularında, çöplerin ayrıştırılması konusunda projemizin yanı sıra daha projelerimiz var.”

“FARKLI FİRMALARDIR”

Adada şuanda elektrik satışının yanı sıra bayileri aracılığıyla jeneratör satışı haricinde herhangi bir faaliyetlerinin olmadığı bilgisini de veren Çaptuğ, “Aksa Jeneratör’ olarak ülkede bayilerimiz var. Bunlar müşterilere jeneratör satışını gerçekleştiriyorlar. ‘AKSA Elektrik Üretim Aş ile ‘Aksa Jeneratör Aş.’ aynı holding çatısı altında ama aslında birbirinden farklı firmalardır” dedi.