Cenevre öncesi Siyasi Partiler’den Akıncı’ya destek

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre Konferansı öncesinde bugün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcilerini bilgilendirdi.

Toplantı sonrasında Siyasi Başkan ve temsilcileri , Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaptığı girişimler ile Cenevre Konferansı’nın önkoşulsuz olarak toplanmasına destek verdiklerini açıkladılar.

Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 1 saat süren toplantıda Liderlerin New York’taki çalışma toplantısı, Kıbrıs konusunda gelinen son aşama ve Cenevre Konferansı’na yönelik hazırlıklar değerlendirildi..

UBP

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan UBP Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, yaşayabilir bir çözüme ulaşma konusunda Kıbrıs Türk tarafının her zaman iyi niyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Özgürgün ‘Kıbrıs Türk Tarafı bütün adımları attı hatta biz zaman zaman Cumhurbaşkanı’na biz çok fazla iyi niyetli olduk gibi eleştirilerimiz oldu ama sonuçta Kıbrıs türk tarafı çözüm için gerekli adımı atmıştır. Ama Rum tarafında bu anlayışı görmedik, zaten Cenevre konferansı da onun için dağıldı’ diye konuştu.

4 aylık aradan sonra istenen gelişme pek sağlanmış görünmese de konferansın toplanmasının olumlu bir nokta olduğunu belirteren Özgürgün, ‘Kıbrıs Rum tarafı umarım bunu iyi değerlendirir çünkü bana göre bu artık son noktadır’ dedi.

Cenevre’de bir başarısızlık olacaksa, yeniden uzun süreli görüşmeler yapmanın pek mümkün olmadığını kaydeden Özgürgün, Cenevre’nin çok büyük bir fırsat olduğunu ve bir anlaşmaya varılacaksa bu konferans neticesinde garantörlerin de bulunacağı anlaşma ile sonuçlanmasını ümit ettiklerini söyledi.

Özgürgün ‘Rum tarafında bu sinyali görmüyoruz. Hatta Anastasiadis New York’tan döner dönmez ‘benim ön koşullarım kabul edildi’ diye açıklaması var. Bu doğru değil. Sonuçta önkoşulsuz bir toplantıdır Cenevre, bütün başlıklar masadadır ve hepsi konuşulacaktır. Eğer Cenevre’ye gider gitmez Sayın Anastasiadis yine önce Güvenlik ve Garanti’yi bitirelim, bunu konuşalım öbürlerini sonraya bırakalım derse zaten o anda konferansın başarısızlığının ilk sinyali verilmiş olur’ ifadelerini kullandı.

CTP

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da, Kıbrıs konusunda kritik bir dönemde olunduğuna işaret ederek “bu işin sonu olmalı, sonuna kadar da bunu zorlamalıyız” şeklinde konuştu.
Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konuda kararlı olduğunu kaydederek, CTP’nin de elinden geleni ortaya koyacağını söyledi.

New York’tan çıkan Metnin hiçbir şekilde tartışmaya açık olmadığını vurgulayan Erhürman, Metnin tartışmaya açık olmadığının ortaya konması gerektiğini kaydetti.

Erhürman, “CTP olarak bizim konsantrasyonumuz Cenevre’den gerçekten çözümün ortaya çıkmasının sağlanmasıdır. Bu dönemdeki bütün enerjimizi bu yönde kullanacağımızı Sn. Cumhurbaşkanına aktardık” dedi.

DP

Demokrat Parti Genel Sekreteri Cafert Özcafer de, Cenevre’de yapılacak Konferans tarihinin henüz netleşmediğini ancak, Haziran’ın ikinci haftası olarak beklendiğini söyledi.

Tüm siyasi partiler olarak Cenevre Konferansı’na destek verdiklerini ifade eden Özcafer, Rum Lider Anastasiadis’in önkoşulları gündeme getirdiğini, ancak, sonuç olarak BM’in arabuluculuğu ile önkoşulsuz olarak Cenevre’ye gidileceğini söyledi.

Rum tarafının sürekli önkoşul ortaya koymasının iyiniyetten uzak bir yaklaşım olduğunu ifade eden Özcafer, Rum Liderin seçime yönelik düşüncelerden uzak durması gerektiğini kaydetti.

Özcafer “Anastasiadis’den seçimlerden etkilenmeden ortaya iyiniyet koymasını istiyoruz. .Halkı düşünerek hareket diyorsanız, halk da bunu takdir edecek.” Dedi.

Afet Özcafer, Kıbrıs sorununun çözümü için KKTC ve Türkiye ‘nin elinden geleni yaptığını da vurgulayarak “ Müzakerelerin yarım asıl daha devam edip, etmeyeceğine karar verilecek. Sabrımızın sonuna gelindi”şeklinde konuştu.

TDP

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, kritik bir süreçten geçildiğine işaret ederek , Cenevre’ye önkoşulsuz olarak gidilecek olmasının önemini vurguladı.Özyiğit“Artık tarafların stabil görüşlerini bırakması gerek…Önemli olan al ver sürecine dönüştürülerek Kıbrıs sonunun çözülmesidir”dedi.

Akdeniz’de 13 Temmuz’da başlayacak olan sondaj çalışmalarına işaret eden Özyiğit, “O günden önce çözüm perspektiflerin ilerlemesi önemli. Cenevreye iyimser olarak yaklaşıyoruz…al -ver süreci mutlaka yaşanmalı ve Kıbrıs sorunu çözülmeli”ifadelerini kullandı..

Liderlere karşılıklı irade ortaya koyarak Kıbrıs sorununu çözme çağrısı yapan Özyiğit, “biz elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız”dedi.