Değişen bir şey yok!

Hastane hastalık saçmaya devam ediyor

“ATIK SULAR DEREYE BOŞALTILIYOR”: Hastaların şifa aradığı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, uzun zamandır sağlık tehdidi oluşturan dere sorunu halen çözüm bekliyor. Hastanenin ortasından geçen dereye, hastanenin kanalizasyon suları boşaltılıyor.

“1 YIL SONRA DEĞİŞEN BİŞEY YOK”: Detay Gazetesi’nin, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ‘Hastane hastalık saçıyor’ başlıklı haberiyle, dereye borularla lağım sularının boşaltıldığını gündeme getirmesinin ardından, geçen bir yılda olumlu hiçbir gelişme olmazken; aksine derenin daha da yosun bağladığı ve LTB tarafından ‘Dikkat kanalizasyon borusu var’ tabelasının asıldığı görülüyor.

Rana SARRO

Hastaların şifa aradığı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, uzun zamandır sağlık tehdidi oluşturan dere sorunu halen çözüm bekliyor. Hastanenin ortasından geçen dereye, hastanenin lağım suları boşaltılıyor.

Detay Gazetesi muhabiri, hastanenin ortasından geçen dereye, borularla kanalizasyon sularının akıtıldığını görüntüledi.

Hastanenin orta yerinden geçen dere, pislikten geçilmiyor. Akıtılan suların akışkanlığı olmadığından yosun tutmuş derenin içerisinde, her türlü çöplük olduğu da görülüyor.

1 YILDA NE DEĞİŞTİ?

Detay Gazetesi, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ‘Hastane hastalık saçıyor’ başlığıyla yeni inşa edilen Onkoloji Hastanesi’nin yanından geçen dereye borularla lağım sularının boşaltıldığını gündeme getirmişti.

Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından, o dönem yeni başlayan Onkoloji Hastanesi inşaatı tamamlanırken; bu sürede bahse konu derede olumlu hiçbir gelişme olmadığı, aksine derenin daha da yosun bağladığı görülüyor.

Ayrıca hastanenin ortasından geçen derenin üzerindeki köprüye, Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından ‘Dikkat kanalizasyon borusu var’ tabelasının asıldığı da görülüyor.

Sağlık endişesine neden olan bu derenin üzerinin kapatılması ve suyun akışkanlığının sağlanarak, kirlenme ve yosunlanmanın önlenmesi gerektiği düşünülüyor.

KANALİZASYON NEDİR?

Evlerdeki Sağlık için zararlı sıvılar ve pis sular, toprak altında döşeli bulunan muntazam borularla çok uzaklara götürülür, bu düzene “Kanalizasyon” denir.

Büyük şehirlerin hepsinde kanalizasyon vardır. Evlerde kullanıldıktan sonra mikroplar ve bakterilerle dolu bir hâle gelen pis suların yeniden kullanılması imkânsız olduğundan çok uzaklara atılması gerekir. Yakında akarsu ya da deniz varsa bu pis sular borularla buralara taşınıp akıtılır. Ama pis suların fazla gelerek bu akarsuyu ya da denizi mikroplu hâle getirip sağlığa zararlı duruma sokmaması için borulardan akan bu sular süzülür, temizlenir, oksijenlenir, sonra da dibe çöken pislikler, su bulandırılmadan alınıp tarımda gübre olarak kullanılır.