Gençlere..

Arif Alasya

Hepimizin doğal bir gelişim süreci vardır. Çocukluk, gençlik, evlilik, iş yaşamı ve emeklilik.

Ancak bu dönemlerin en güzeli torun sahibi olup onunla vakit geçirmek. Tüm hayatımızın özeti budur ve bu dönemi en huzurlu şekilde yaşamalıyız.

İşte bu doğal gelişimin insan yaşamına etki ettiği süreç gençlik sürecidir.

Büyükler gençlerden daha iyi düşündüklerine kendilerini inandırmışlardır.

Hâlbuki bu gerçek değildir.

Bunun bir sağlamasını yapalım.

Ben yüksek mühendislik eğitimi aldım. Üniversiteye gittiğim yıllarda basit hesap makinesi bile henüz bulunmamıştı. Bütün hesap işlemlerimizi ortası hareketli bir hesap cetveli ile yapardık. Milimetrik hatalar bile farklı sonuçlar verirdi. Bu şartlar altında yüksek matematik 1 ve yüksek matematik 2 diye derslerimiz vardı ki bu günkü matematikle ilgisi yoktu. Stokiyometri diye bir dersimiz vardı imtihan süresi altı saatti çünkü hep işlemdi.

Şimdiki mühendislik eğitimine bir bakalım bizim 50 yıl önce aldığımız eğitimle hiçbir benzerliği kalmamış.

Bir söz var tüfek icat oldu mertlik bozuldu derler ya Eğitimde bunun tam tersi teknoloji gelişti bilgiye erişim kolaylaştı.

Örneğin adı bile zor telaffuz edilen dersim var ya, stokiyometri şimdiki gençler o sınavı on dakikada bitirirler. Bilgisayara gir değerleri koy bir tuşa bas sonuç tamam.

Demek ki şimdiki gençler teknoloji sayesinde bizim eğitim gördüğümüz süre içinde çok çok daha fazla bilgiye ulaşabilirler.

Üstelik bizim zamanımızdaki gibi toplu öğrenim görmezler. Dallara ayırmışlar her birey kendi dalında uzman yetişiyor.

Bizim zamanımızda Mastır, Doktora yapmak Doçent Profesör olmak öyle kolay bir şey değildi. Bir diploma sahibi olmak önemliydi. Öyle akademisyen olmak için ihtiyarlardınız.

Şimdiki gençler çok çok kolay bilgiye erişebildikleri için ihtiyarlamadan profesör olabiliyorlar.

İşte bu nedenlerden dolayı gençlerimiz bizden ihtiyarlardan veya anne babalarından daha bilgili olarak yetişmektedirler.

Bize düşen görev onların bizden daha iyi yetiştiğini kabullenmek.

Peki bu yeterli mi?

Gençler ile ebe beyinler arasında tahakküme dayalı bir ilişkiden vazgeçmeliyiz. Onlara biz sizden iyi biliriz çalımı atmayı da bir kenara bırakmalıyız.

Adı üstünde gençlik. Daha ateşli daha coşkulu daha girişken olacaklardır. Hata da yapacakladır. Genelde yaptıkları hatalar da tecrübe eksikliğinden kaynaklı olacaktır.

İşte burada yönetmek değil dengeyi kurmak bizler düşer çünkü onlardan tek fazlamız tecrübemizdir.

Artık gençlik dinamizmi ile tecrübeyi birlikte iyi yönetebilecekler kazanacaktır.

Gençler devir sizin devriniz. Akıllısınız ve başarmak için güveneceğiniz tecrübeli büyüklerinizden başka hiçbir ihtiyacınız yoktur.

Gençler sakın vazgeçmeyin gelecek sizsiniz.