Google Analytics 360 Suite nedir ve ne işe yarar?

Web sitesi sahiplerinin istatistikleri kayıt altında tutmasını sağlayan Google Analytics, bireysel ve kurumsal pazarda farklı çözümler sunuyordu. Şimdi Google Analytics 360 Suite, kurumsal pazara çok kapsamlı bir çözüm sunulmaya başlandı.

İşletmeler ve firmalar için son derece yararlı olan bu yeni servisi inceliyoruz. Tek tek özelliklerini anlatmadan önce yeni servislerin neler olduğunu görelim. Daha sonra her birini ayrı başlıklar altında inceleyeceğiz.

Google Analytics 360
Tag Manager 360
Optimize 360 (Beta)
Attribution 360
Audience Center 360 (Beta)
Data Studio 360 (Beta)
Sırasıyla ilerleyen yeni servislerin ne işe yaradığını hep birlikte görelim. Toplamdaki 6 servisin 4 tanesi yeni ve henüz “beta” aşamasında oldukları vurgulanıyor. Ayrıca tüm ürün ve hizmetler her zaman olduğu gibi ilişkili diğer Google servisleriyle entegre çalışabiliyor. Google Adwords ve DoubleClick bunlardan en önemlileri.

GoPro, Domino’s, Lenovo, L’Oreal, Skyscanner, AccuWeather gibi popüler işletmeler birazdan anlatacağımız servislerden faydalanan şirketlerden sadece bazıları. İlerleyen sayfalarda yeni ürün ve hizmetleri özellikleriyle birlikte bulabilirsiniz.

 

İlk servis alıştığımız Google Analytics deneyimini sunan Analytics 360. Sitenize gelen tüm ziyaretçilerin genel durumunu, kullandıkları cihazları görmenizi sağlıyor. Google bu servisini tek bir resimde tüm sitenizi görüntüleyin şeklinde tanımlıyor.

Google Tag Manager 360 yani “etiket yöneticisi” servisi, son yıllarda oldukça popüler olan etiketlerin takibini yapıyor. İçeriklerinizde kullandığınız etiketlerin kullanıcı tarafından ziyaretlerini takip eden servis, geriye dönük bildirimleri gösterebiliyor. Yani kullanıcı hangi etiketi görüntüledi, o etiket kullanıcıyı hangi içeriklere yönlendirdi hepsi görüntülenebiliyor. Karşılaştırmalar yaparak daha çok tercih edilen ve verimli etiketleri görüntüleyebiliyorsunuz.

Günümüzde çok sayıda farklı cihaz kullanılıyor. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve kişisel bilgisayarlar derken, web sitenizin her cihazda en verimli şekilde görüntülenmesi gerekiyor. Mobil cihazlarla uyumlu tasarımları bu noktada yeterli bulabilirsiniz ancak kurumsal şirketler daha fazlasını talep ediyor. Sitenizin farklı varyasyonları arasında karşılaştırma yapıp, önerilerde bulunan bir servis olan Optimize 360 henüz deneme aşamasında. 

Google Attribution 360, mobil reklam bütçenizin geri dönüşü konusunda detaylı analizler sunabiliyor. Yani siteye çekilen trafik ile reklam maliyetleri arasında bir analiz ortaya çıkarılıyor. Böylelikle bütçeler yeniden düzenlenebiliyor.

Google Audience Center 360 isimli servis aslında bir çeşit yapay zeka gibi çalışıyor diyebiliriz. Oluşturmak istediğiniz kampanya ve reklam programlarının sonuçlarını önceden tahmin eden bu servis, kurumsal müşterilerin en makul reklamı yayınlamasında yardımcı oluyor. Hedef kitlenin belirlenmesi ve reklamların doğru kişilere ulaşıp ulaşmadığını sorgulamak adına faydalı bir sistem gibi duruyor.

 
Henüz beta aşamasında olan ve yeni özelliklerden biri olan Data Studio 360, Google Analytics 360 Suite içerisindeki tüm servislerden elde edilen verilerin yönetildiği bir özellik. Tüm verileri basit ve anlaşılması kolay bir arayüzde sunan Data Studio 360 işin son noktası diyebiliriz. Tüm veriler tek bir ekranda görülüp analiz edilebiliyor.