Görme engelliler için metin çevirisi yapan cihaz geliştirildi

Görebilen insanlar için çok kolay olan dergi ve kitap okumak, bu yeni cihaz sayesinde görmeyenlere de kolay bir hale gelebilir.

Günümüzde bir dilden diğerine çeviri yapan cihazlar, bilgisayar yazılımları ve akıllı telefon uygulamaları var. Yapay zeka ve makine öğrenme teknikleri sayesinde gerçek zamanlı çeviri programları çok daha hızlı ve doğru çeviri yapabiliyorlar. Peki ya görme engelliler? Onlar için herhangi bir dilde yazıyı, haberi, gazeteyi veya dergiyi okumak ne kadar zor değil mi?

YENİ SENTETİK RETİNA, GÖRME ENGELLİLER İÇİN UMUT OLABİLİR

İşte ABD'nin önde gelen teknoloji okullarından MIT'den (Massachusetts Institute of Technology) bir ekip, görme engelliler için gerçek zamanlı çeviri yapabilen bir cihaz geliştirmiş. Dünya üzerindeki milyonlarca görmeyen insana büyük kolaylık sağlayabilecek cihaz, herhangi bir metni tarayıp anında Braille alfabesine çeviriyor.

Cihazın özelliği, kamerası ile aynı bir portatif tarayıcı gibi metin taraması ve üst kısmındaki minik çıkıntılar ile taranan metni direk Braille karakterleri olarak okuyucuya vermesi. Şimdilik cihaz bir seferde dokümanın belli bir kısmını işleyebiliyor. Ama çeşitli geliştirmeler sayesinde hem komple doküman taraması, hem de gösterilen herhangi bir imajdaki tüm yazıları okuması sağlanacak. Tabii buna tüm dillerden çeviri özelliği de eklenebilecek.

Araştırma ekibi halen cihazın prototipleri üzerinde çalışıyor. Ama 1-2 sene içinde projeyi tamamlayıp, piyasaya en fazla 200 dolar gibi uygun bir fiyatla sürmeyi planlıyorlar. Şu anda piyasadaki benzer görev gören cihazlar ise binlerce dolara satılıyor.