“İnsan hakları tarihi açısından büyük bir adım”

Tayvan, evlilik eşitliğinin yasalaştığı ilk Asya ülkesi olacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında Tayvan’da evlilik eşitliği için kanun tasarısı sunulmuştu. Tasarı yasalaşırsa, evliliğin bir “erkek ve kadın” arasında gerçekleştiği ifadesi yerine “iki insan arasında” ifadesi gelecekti. Parlamento, kanunda geçen “bir erkek ve bir kadın arasında” ifadesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi. Evlilik yasasında düzenleme yapılması için yetkililere 2 yıl süre tanındı.

Parlamento şimdi kararını, evlilik eşitliği lehine biçimlendirmek için yasaları değiştirmeye veya yeni yasa düzenlenmesine zorlanacak.

“İNSAN HAKLARI TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ADIM”

Geçtiğimiz Kasım ayında kanun tasarısını sunan DPP’li Yu Mei-nu, Associated Press, AP’ye “Bu, insan hakları tarihi açısından ileri doğru atılmış büyük bir adımdır. Eğer Tayvan bu tasarıyı geçirirse diğer Asya ülkeleri için bir model teşkil edecektir” şeklinde konuşmuştu.

Politikacı, önceden de şöyle demişti:

“Birçok yerel hükümet, eşcinsel çiftlerin ilişkilerini kayıt altına alsa da bu onlara tam yasal haklar sağlamayan yalnızca idari bir tedbirdir.

“Birçok insan neden hiçbir yasa değişikliği önerisinin sunulmadığını soruyor. Bunun sebebi detayların önemli olmasıdır ve bizler hangi konuların kapsama altına alınması gerektiği üzerine çok düşündük.

“Bu sefer, eşcinsel ve heteroseksüellerin, çocuklar üzerindeki ebeveynlik yetkisi ve evlat edinme davalarında ayrımcılığa uğramama hakkı dâhil evliliğin getirdiği haklardan eşit olarak yararlanacakları kapsamlı bir yasa istiyoruz.

 “Ayrıca partnerlik yasasına da ihtiyaç var fakat bu, heteroseksüellere ve eşcinsellere eşit şekilde uygulanmalıdır.”