İsviçre referandumda nükleerden yenilenebilir enerjiye geçişe “Evet” dedi

İsviçre’de seçmenlerin %58,2’si şu anki hükümetin eskimiş nükleer enerji santrallerini kapatıp, yenilenebilir enerji santrallerine yatırım yapmasını onayladı. Pazar günü yapılan seçim, İsviçre’de direkt demokrasi uygulamasının bir örneği.

Hükümetin planı milyarlarca euroyu yenilenebilir enerji için yatırıma dönüştürüyor. Bu planla beraber aynı zamanda yeni nükleer enerji santrallerinin inşasına izin verilmeyecek ve halihazırda ülkenin elektrik ihtiyacının %30’undan fazlasını karşılayan 5 nükleer santralin de 2019’dan itibaren kapanmasını hedefleniyor.

Yeşil Parti milletvekili Adele Thorens Goumaz bu seçimin İsviçre için bir dönüm noktası olduğunu ve enerji üretiminde artık İsviçre’nin 21. yüzyıla girdiğini söyledi. Seçimin sonucu Avrupa’da, 2011 Fukişima kazasından sonra daha da yükselen nükleer enerjiye karşı tutumla birebir ilerliyor. Almanya’da aynı şekilde 2022 yılında nükleer enerji santrallerini kapatacağını belirtmişti, Avusturya ise nükleer enerji santrallerini tamamen kapatmış durumda.

İsviçre hükümeti bundan sonra güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle kaynaklarından enerji üretecek. Bu enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlar her bir elektrik faturasına göre yansıtılacak. Bu mali kaynakların aynı zamanda geçtiğimiz Kasım ayında alınan kararı desteklemesi, 45 yaşından büyük kömür santrallerin kapatılmasını hızlandırması bekleniyor.

Hükümetin bu yeni planı ile beraber İsviçre’de birey başına düşen enerji tüketimin 2020 yılında %16 oranında azalması da hedefleniyor. Böylelikle İsviçre 2000 yılına göre enerji tüketimini %43 oranında azaltmış olacak.