Protestocular, petrol ve doğalgaz dağıtım merkezine girdi

Tunus'un güneyindeki Tatavin bölgesinde yaklaşık 2 aydır "daha fazla kalkınma ve istihdam" talepleriyle süren protestolarda, göstericilerin Tatavin kent merkezine yaklaşık 100 kilometre mesafedeki petrol ve doğalgaz dağıtım merkezine girdiği bildirildi.

Tatavin bölgesindeki gösterilerin sözcüsü Tarık Haddad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün öğleden sonra hükümete taleplerimiz konusunda baskı yapmak amacıyla Kamur bölgesindeki petrol ve doğalgaz merkezine geldik. Alana barışçıl bir şekilde girdik ve ordu güçleriyle herhangi bir çatışma yaşanmadı." diye konuştu.

Petrol ve doğalgaz pompalarının bulunduğu bölgede güvenlik önlemi alan askerlerin, göstericiler yaklaşırken havaya ateş açtığı ancak askerler ve göstericiler arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı aktarıldı.

Öte yandan, Kamur'daki protestoya destek amacıyla düzenlenen gösterilerde, Tatavin bölgesindeki anayolların göstericiler tarafından kapatıldığı bildirildi.

KALKINMA VE İSTİHDAM TALEPLERİ

Yaklaşık 2 aydır süren gösteriler, bölgede faaliyet gösteren yabancı petrol ve doğalgaz şirketlerine tepki olarak "daha fazla kalkınma ve istihdam" talepleriyle devam ediyor.

Başbakan Yusuf Şahid, göstericilerin taleplerini dinlemek amacıyla geçen ay beraberindeki bakanlarla bölgeye yaptığı ziyarette, "500'ü bir an önce işe alınmak üzere bin 500 kişinin petrol şirketlerinde, yaklaşık 2 bin kişinin de kamuya ait tarım projelerinde istihdam edileceğini, farklı kalkınma projeleri için bölgeye yaklaşık 400 bin dolarlık fonun aktarılacağını" vadetmişti.

Göstericiler ise bu vaatleri yeterli bulmadıklarını, bunun iki katını istediklerini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, kısa süre önce yaptığı konuşmasında bölgedeki protestoları eleştirerek, doğal kaynak üretim merkezlerini ordunun koruyacağını açıklamıştı.

Tunus Enerji Bakanı Hale Şeyhruhu, yol kesme ve genel grev eylemlerinin, yabancı bir enerji firmasının ülkenin güneyindeki iki sahasını kapatmasına yol açtığını açıklamıştı.

Şeyhruhu, protestolar ve enerji yasasındaki eksiklerden kaynaklı düşük yatırım nedeniyle ülkedeki petrol üretiminin 2010 yılında günlük 100 bin varilden 44 bin varile düştüğünü, aynı süre içinde gelirlerin 1,24 milyar dolardan 1 milyar dolara düşerek, yaklaşık yüzde 20'lik kayıp yaşandığını belirtmişti.

TUNUS'TA İŞSİZLİĞİN EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE TATAVİN

Tunus Ulusal İstatistik Enstitüsü, 2016'nın ikinci çeyreğinde Tatavin ilindeki işsizlik oranının yüzde 30'a ulaştığını, böylece kentin ülkedeki "en yüksek işsizlik" oranına sahip bölge olduğunu açıklamıştı.

Arap Baharı sürecinin fitilini 2011 yılında ateşleyen Tunus, daha demokratik bir yönetim biçimini elde etmeyi başardı ancak devrim, ekonomik vaatleri yerine getiremedi.

Tunus sokakları, ülke genelinde yüzde 15,2'ye kadar yükselen işsizlikle halen "daha iyi çalışma şartları, kalkınma, istihdam" gibi ekonomik taleplerle birçok gösteri ve greve sahne oluyor.