Tanıtılma ve farkındalık arttırılacak

Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası projesi, alan araştırmalarını tamamladı...

Lefkoşa Folklor Derneği (FOLK-DER) liderliğinde Kontea Mirası Derneği ile birlikte yürütülen Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası projesi, alan araştırmalarını tamamladı.

“Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası” projesi “Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Harekette IV“ programı altında finanse edilen iki toplumlu bir proje olup, halk dansları, halk müziği, mani, masal, atışma, giysi, gelenek, ritüel gibi Kıbrıs’ın somut olmayan kültürel miras öğelerinden bazılarının korunması ve tanıtılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Alan araştıması çerçevesinde Kıbrıs’ın Güney ve Kuzey’inde Klirou, Arçoz, Dali, Kalavaç, Dromoloxia, Gönyeli, Flasou, Aradippou, Güzelyurt,  Avgorou, Ormedia, Güneşköy, Lapta’da toplam 16 görüşme yapılmış ve yaklaşık 40 saate yakın ses ve görüntü kaydı toplanmıştır.  Görüşmeler projedeki etnomüzikolog uzmanlar; Elli Michael ve Engül Atamert’ten eğitim alan 45 kişilik FOLK-DER ve Kontea Mirası Derneği’nin genç dansçıları tarafından yapılmıştır. Araştırma dataları Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak derlenmekte olup, yıl sonuna dek verilerin, kitap, DVD ve CD formatlarında paylaşılması planlanmaktır.

“Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası” projesi 26 ay sürecek olup, Kıbrıs’ın somut olmayan kültürel mirasına ilişkin araştırma, konser ve halk dansları gösterileri ve somut olmayan kültürel mirasın korunması, tanıtılması konusunda farkındalığı artırmaya yönelik kampanyaları içermektedir.