• BIST 14012.42
  • Altın 6898.09
  • Dolar 48.3814
  • Euro 56.1226
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C

KİMLİK MESELESİ

Arif Alasya

Taşıdığımız tüm kimlik belgelerinde memleket sonra da nitelik bilgileri yer alır.

Osmanlının adayı önce İngiliz’e kiralamasın ve sonrasında İngiliz’in adayı ilhakından sonra adaya Osmanlı döneminde gelip kalanlar. Atatürk dönemi ile birlikte kendilerine bir Kıbrıslı Türk (Turkish Cypriot)kimliğinin peşinde mücadeleye başlamıştır.

Özellikle plebisit sonrası Kıbrıslı Rum’ların ENOSİS mücadelesi ile birlikte bu mücadele daha da derinleşmiş ve Atatürk Türkiye’sinden mücadele için yardım talep edilmiştir.

Bu talepler maalesef İngiliz’in Londra konferansına kadar karşılık bulmamış, hatta Dünyaya ‘’Bizin Kıbrıs konusu diye bir konumuz yoktur’’mesajları verilmiştir.

Konferans sonrası Kıbrıs konusuna dâhil olan Türkiye önce TMT oluşunu ile birlikte sivil ve militarize idareyi ele geçirmiştir.

Bu dönemde bu güne kadar anlayamadığım bir gerekçe ile işsiz Türk gençlerinin İngiliz’in saflarında Oksilyari polis ve komando adı altında EOKA’ya karşı ön saflardaki mücadeleye müsaade edilmesidir.

Kimliğimize ‘’Kıbrıslı Türk’’kimliğine sahip olduğumuz 1960’da ne yazık ki bu mücadeleyi İngiliz safında yürüten bu vatandaşlarımız çok büyük ölçüde adayı terk ederek en büyük göç yaşanmıştır.

21  Aralık 1963-20 Temmuz 1974 arası yukarıdaki sistem yani TC’li sivil v Askeri erkanın perde gerisinde yönettiği bir modelle 1960 öncesi İngiliz ve Rum’a karşı yürütülen mücadele bu kez Rum’a karşı mücadeleye dönüşmüştür.

1974 sonrası üzgünüm ama artık yıllarca uğruna mücadele edip kazandığımız Kıbrıslı Türk kimliğimizi kaybettik.Küçük bir azınlık bu yolda mücadele ederek Kıbrıs konusunda çözümü desteklemektedir.Ne yazık ki bu yolda mücadele eden kesime sözde yıllarını bu kimlik mücadelesi için harcayan TMT’ciler olmak üzere TC’nin yönettiği siyasi partiler ve  düzenden nemalananlar hain muamelesini layık görmektedirler.

Bu kesimlerin en büyük takıntılarını Türk milliyetçiliği ile vatan sevgisi arasında sıkışıp kalmalarıdır.

Düşünün Türkiye’nin birçok ili için kurulan dernekler var ama Kıbrıslı Türk Derneği kurulursa ayırımcılık olur.

Eskiden Kıbrıslıyım dediğinizde Türk veya Rum olduğunuz sorulurdu.

Şimdi Kıbrıslıyım dediğinizde YERLİSİMİSİNİZ diye soruluyor.

Nerden nereye geldik benliğimiz için mücadele edenler bu gün kişisel çıkarları için kimliğimizi yok etmekten utanç uymuyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20