• BIST 13704.52
  • Altın 6759.22
  • Dolar 47.752
  • Euro 55.1217
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bir kitabın düşündürdükleri….

Arif Alasya

Fatma Çeki: Dr.Burhan Nalbantoğlu hastanesi Göğüs kalp ve damar cerrahisi bölümünde ameliyat hemşiresi olarak görev yapıyor.

Bu arada kariyer da yapıyor. LAÜ’de Hemşirelikte yüksek lisans programı öğrencisi.

Kitabını yazarken onu iki hocası çok yüreklendirmiş. Prof.Dr. Deniz Şelimen ve Prof.Dr. Sevgi Hatipoğlu.

İyi ki yüreklendirildiler iyi ki bu kitap ortaya çıkmış.

Bu kitap yarım asırdan fazla bir süre Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde en az cephede savaşan şehit ve gazi olan birçok yerlere heykellerini diktiğimiz insanlarımızdan fazla kimlerin hizmetlerinin var olduğunu bizlerin gözlerine sokmuştur.

Savaş yılları cephede çalışanların en büyük destekçisi ve hizmetlisi bu hastahane çalışanlarıdır. Hastaları, yaralananları Doktor müdahalesinden sonra teslim alıp onların birebir iyileşmesi için emek ortaya koyan hemşirelerimizdir.

Savaş sırasında belki de günlerce uykusuz kalarak yaralıların tedavi ve bakımını yürüten bu insanlarımızdır.

Örneğin savaş zamanı Dr Ayten Berkalp ve Cemaliye hemşirenin yaptıklarını kimler hatırlamaktadır.

Bunlar gibi anımsanmayan birçok kahramanımız vardır.

İşte bu kitap bu isimsiz kahramanlarımızın ulaşılabilmiş kısmı ile yapılan söyleşilerden oluşmuştur.

Eminim röportaj sırasında bu insanlarımızın anlattıklarının tümü u kitaba yansımamıştır.

Yansıyan kısımlarını bile okuyup hayal gücümüzü biraz zorlarsak bu insanlarımızın da mücadele yıllarında en az savaşan ve şehit düşen insanlarımız kadar anılmaya ihtiyaçları olduğunu ve onurlandırılmaları gerekliliği olduğunu anlarız.

Umarım bu kitabı okuyan Hükumet ve Belediyelerimiz bu hemşirelerin yaptıkları hizmeti gösteren anıtlar yaptırarak beldelerin belli alanında sergilerler ve onların yaptıkları hizmetleri yaşatırlar.

Düşünün yarım asrı geçkin bir süredir hemen hemen her şehrimizde şehitlerimiz ve gazilerimiz için anıtlar vardır. Ne yazık ki perde gerisinde birçok insanın yaşamasını sağlayıp onların bakımını yapan kişiler küçük bir anıta dahi mehel görülmüyor.

Beni bu konu gerçekten çok çok üzdü.

Kitabın tanıtım gününde gördüklerim gözlerimi yaşarttı.70 yaşını çoktan aşmış bu hemşire kitlesi aralarındaki üst ast ilişkisini hemen hemen hiç kaybetmeyerek fakat o günlerde yaptıkları görevlerden gurur duyarak oradaydılar ve Kitabı yazan Fatma Çeki’ye ve ona cesaret veren iki hocasına hatırlandıkları için sevgi dolu olarak ve gözlerinin içi gülerek bakmaktaydılar.

Gerek bu mücahit hemşireler gerekse unutulmuş ihmal edilmiş bu insanlar için onlar adına size çok çok teşekkür ederim. Umarım diğer ilgililer da bu konuda benim duyduğum hassasiyete benzer bir hassasiyetle u insanlarımızı ödüllendirirler.En azından onlar için temsili bir anıt yaptırırlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
  • LAÜ’de “Tek Kampüs, Farklı Gelecekler: Mesleğini Giy”  etkinliği gerçekleştirildi
  • Yangın söndürme helikopteri teslim edildi
  • Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, 8. yaşını kutladı
  • Üstel: Türkiye ile Tarihi Bir Adım Daha Atıyoruz
1/20